Decizie istorică la summitul Ligii Arabe privind comemorarea Nakba

Publicat:

La cel de-al 32-lea summit al liderilor Ligii Arabe va fi luată o decizie privind recunoașterea datei de 15 mai drept ziua de comemorare a “Nakba” (Ziua “Marii Catastrofe”). Nakba vine la o zi după data de 14 mai 1948, când Israelul și-a declarat independența în teritoriile palestiniene ocupate, ceea ce a declanșat migrația palestinienilor.

 

Potrivit agențiilor oficiale de știri din Egipt și Palestina, reprezentantul permanent al Palestinei la Liga Arabă, ambasadorul Muhenned el-Akluk, a comunicat că la cea de a doua reuniune de pregătire pentru summitul din 19 mai a fost trasată o decizie “istorică” în legătură cu Nakba, scrie SABAH, potrivit RADOR.


Akluk a precizat că la summitul Ligii Arabe va fi luată o decizie care recunoaște pentru prima dată în mod oficial Nakba, îi condamnă pe cei care contestă Nakba și stabilește ziua de 15 mai drept “Ziua Comemorării Nakba”, în statele arabe și la nivel internațional.

Citeşte şi: Curtea Supremă a SUA dă dreptate companiilor de internet în faţa victimelor atentatelor teroriste

Reprezentantul permanent al-Akluk a calificat decizia care va fi luată cu ocazia summitului drept “un succes important și istoric”.

Primele reuniuni de pregătire în vederea summitului care va fi organizat pe 19 mai în Arabia Saudită au avut loc în orașul Jeddah din această țară.

75 de ani de la Nakba

Palestinienii comemorează “Nakba” (Ziua Marii Catastrofe) pe 15 mai, la o zi după data de 14 mai (1948) când Israelul și-a declarat independența în teritoriile palestiniene ocupate, ceea ce a declanșat migrația palestinienilor.

În timpul Nakba, forțele israeliene au forțat aproximativ un milion de palestinieni să își părăsească ținuturile, au fost distruse 675 de sate și orașe, au fost uciși mii de palestinieni.

Citeşte şi: Fostul mercenar Wagner care a fugit în Norvegia a cerut ajutorul ambasadei ruse pentru a reveni în ţară – Black News

Din cauza Nakba, în prezent aproximativ 80% dintre palestinieni trăiesc ca refugiați în diverse părți ale lumii.

Nakba continuă și în prezent în Cisiordania și Ierusalimul de Est, aflate sub ocupație, prin politica israeliană de deportare a palestinienilor și prin demersurile ilegale de colonizare evreiască a teritoriilor palestiniene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.