Declarația lui Pompeo de la începutul săptămânii relanzează speculaţiile privind dorinţa SUA de a aduce o schimbare de regim la Teheran (Europe 1)

Publicat:

Iranienii trebuie să aleagă ce fel de tip de conducători doresc, a declarat la începutul săptămânii secretarul de stat Mike Pompeo, reiterând o declaraţie făcută anterior de către preşedintele american Donald Trump, relansând marţi speculaţiile privind dorinţa Statelor Unite de a aduce o schimbare de regim în Iran, a comentat Europe 1, potrivit agerpres.

‘În cele din urmă, poporul iranian va trebui să facă o alegere cu privire la liderii săi’, afirmase Pompeo luni seara când a prezentat condiţiile drastice emise de Washington faţă de Iran, ameninţându-l cu ‘cele mai puternice sancţiuni din istorie’ şi o ‘presiune financiară fără precedent’.


Citește și : Amnesty International anchetează crimele comise de ARSA în Myanmar

Numeroşi experţi au întrevăzut în aceste declaraţii o strategie al cărei obiectiv final este căderea regimului iranian, apărut în urma revoluţiei islamice din 1979, a cărei consecinţă a fost ruperea relaţiilor dintre Iran şi SUA. Schimbarea de regim în Iran este o idee susţinută de cercurile neoconservatoare şi încărcată de simboluri în Statele Unite de la intervenţia din 2003 în Irak pentru răsturnarea lui dictatorului Saddam Hussein, astăzi considerată în mare măsură o greşeală, inclusiv de preşedintele Donald Trump.

Întrebată marţi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a negat mai întâi că americanii ar acţiona deschis cu privire la o schimbare de regim la Teheran, dar ea nu a ascuns că nu vede ceva rău în aceasta.

‘Politica noastră nu este o schimbare de regim. Dar dacă iranienii s-ar decide, la un moment dat, să-şi exprime opiniile, ar fi foarte bine’, a spus ea, evocând ‘frustrarea crescândă’ a populaţiei iraniene care ‘trăieşte de prea mult timp sub un regim care o maltratează’.

Preşedintele american Donald Trump a alimentat el însuşi aceste speculaţii la 8 mai când a apreciat că iranienii ‘merită o naţiune care să le respecte visele’. Şi avocatul său personal, Rudy Giuliani, a adus recent un elogiu, în faţa opozanţilor iranieni în exil, unui preşedinte ‘dur’, ‘hotărât să aducă o schimbare de regim’.

Citește și : Coreea de Nord le permite jurnaliștilor sud-coreeni să viziteze situl de testare nucleară

În acest sens, experţii subliniază că Donald Trump a numit recent doi ‘ulii’ în posturi-cheie: Mike Pompeo la conducerea Departamentului de Stat şi pe John Bolton în funcţia de consilier pentru securitatea naţională, care în trecut au pledat pentru o schimbare de regim la Teheran.

‘Sunt convins că poporul iranian când va vedea o altă cale sau când ţara va înceta să se comporte în acest fel va face o alegere în acest sens’, a declarat marţi secretarul de stat american, potrivit Europe 1.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.