Declaraţii contradictorii la Londra, după ce Trump şi-a anulat vizita în Marea Britanie

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump este binevenit la Londra şi a acceptat invitaţia de a efectua o vizită, a declarat vineri un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May, după ce liderul de la Casa Albă a anunţat că îşi anulează vizita planificată pentru luna viitoare în Marea Britanie pentru a inaugura noua ambasadă a SUA la Londra, relatează Reuters, potrivit agerpres.

”Invitaţia a fost transmisă şi acceptată. SUA sunt unul dintre cei mai vechi şi cei mai valoroşi aliaţi ai noştri, iar parteneriatul nostru solid şi aprofundat va dura”, a spus oficialul britanic. El a adăugat că nu a fost confirmată o dată a vizitei lui Trump la Londra.


Citeşte şi: Zeci de persoane sunt date dispărute după dezastrul natural din California – VIDEO

Donald Trump a anunţat joi că îşi anulează vizita planificată pentru luna viitoare în Marea Britanie pentru a inaugura noua ambasadă a SUA la Londra.

”Nu sunt un mare fan al administraţiei Obama care a vândut poate cea mai bine localizată şi drăguţă ambasadă din Londra pe ‘mărunţiş’, numai pentru a construi una nouă într-o locaţie îndepărtată, pentru 1,2 miliarde de dolari. Proastă afacere. Se doreşte ca eu să tai panglica – NU!”, a scris Trump pe Twitter.

Anterior, presa britanică relatase că vizita controversată a lui Trump la Londra a fost anulată.

Cotidianul The Guardian, citând surse guvernamentale, a scris că Donald Trump ‘şi-a retras ideea de a vizita Marea Britanie, de teama protestelor masive’. Publicaţia Daily Mail a menţionat că motivul anulării vizitei este acela că Trump ‘se teme că nu va fi binevenit’ la Londra.

Citeşte şi: Donald Trump îşi ANULEAZĂ vizita în Marea Britanie

În timpul vizitei sale la Washington din luna ianuarie 2017, Theresa May i-a adresat lui Trump invitaţia de a face o vizită de stat în Marea Britanie. Propunerea a suscitat însă controverse la Londra.

Cotidianul The Guardian a scris în luna iunie că vizita de stat a lui Donald Trump în Marea Britanie a fost amânată pe termen nedefinit după ce, într-o convorbire telefonică, el i-a transmis premierului britanic Theresa May că nu doreşte să vină la Londra dacă acest lucru ar provoca proteste de amploare. Casa Albă a dezminţit la acea dată această informaţie.

Ambele publicaţii citate vineri de Reuters au precizat că este de aşteptat ca secretarul de stat american Rex Tillerson să participe la inaugurarea noului sediu al ambasadei SUA la Londra.

Guvernul de la Londra consideră raporturile sale strânse cu Washingtonul drept o ‘relaţie specială’ şi un pilon al politicii sale externe, în contextul în care Marea Britanie se pregăteşte să părăsească Uniunea Europeană.

Citeşte şi: 600 de oameni au rămas blocaţi într-un tren din Japonia

Pe de altă parte, primarul Londrei, Sadiq Khan a declarat că p reşedintele american Donald Trump ‘a primit mesajul’ în legătură cu opoziţia fermă faţă de vizita sa planificată în Marea Britanie, după ce şeful statului american a anunţat că şi-a anulat călătoria, relatează dpa.

‘Mulţi londonezi au făcut clar faptul că Donald Trump nu este binevenit aici având în vedere agenda sa atât de controversată’, a spus Khan. ‘Se pare că el (Trump) a primit în sfârşit acest mesaj’, a afirmat primarul Londrei.

Vizita lui Trump ‘ar fi fost fără îndoială întâmpinată de proteste paşnice’, a spus el.

Donald Trump a anunţat vineri că şi-a anulat vizita planificată pentru luna viitoare în Marea Britanie, care includea inaugurarea noii ambasade a SUA la Londra, deoarece nu îi place clădirea şi consideră că este ‘o afacere proastă’.

Citeşte şi: Budapesta este nemulţumită de declaraţiile lui Tudose. Ambasadorul român a fost convocat

‘Nu sunt un mare fan al administraţiei Obama care a vândut poate cea mai bine localizată şi drăguţă ambasadă din Londra pe ‘mărunţiş’, numai pentru a construi una nouă într-o locaţie îndepărtată, pentru 1,2 miliarde de dolari. Proastă afacere. Vreţi ca eu să tai panglica – NU!’, a scris Trump pe Twitter.

‘Asta este complet plauzibil Donald…Nu are nimic de-a face cu ceea ce ar fi fost cele mai mari proteste de la războiul din Irak’, a scris activistul Brendan Cox ca replică la mesajul lui Trump.

Parlamentarul laburist David Lammy, care a promis că va conduce un protest împotriva lui Trump dacă acesta va veni în vizită, a afirmat că preşedintele american a fost ‘prea speriat de noi, londonezii, care nu-l dorim la uşa noastră’.

Citeşte şi: Donald Trump nu vrea imigranţi din FUNDĂTURI ca Haiti sau state africane. Care sunt favoriţii preşedintelui SUA?

Anularea vizitei este o ‘veste excelentă’, a spus Lindsey German, organizatoare a coaliţiei Stop the War, care planificase un protest masiv împotriva lui Trump.

Thomas Cole, lider al grupului proeuropean Open Britain, a spus că Trump a ‘arătat semne de panică şi este probabil mai puţin interesat de un acord comercial bilateral cu Marea Britanie decât au crezut unii’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă este cercetată în Italia după ce a spulberat un motociclist

O moldoveancă este cercetată în Italia după ce a spulberat un motociclist O femeie din R.Moldova este cercetată de oamenii legii din Italia, după ce...

FOTO/ Președinta Maia Sandu, în discuție cu mai mulți studenți: „Voi, tinerii, veți moșteni Moldova”

FOTO/ Președinta Maia Sandu, în discuție cu mai mulți studenți: „Voi, tinerii, veți moșteni Moldova” Șefa statului s-a întâlnit astăzi cu un grup de studenți...

Jocurile Paralimpice 2024: Atleții ucraineni au câștigat încă două medalii de aur

Jocurile Paralimpice 2024: Atleții ucraineni au câștigat încă două medalii de aur Atleții ucraineni au mai câștigat două medalii de aur la Jocurile Paralimpice 2024....

Unde au zburat cei mai mulți pasageri din Chișinău în luna august

Unde au zburat cei mai mulți pasageri din Chișinău în luna august Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a încheiat luna august cu un trafic total de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.