Declarațiile de avere și interesele personale ale candidaților pentru Primăria de Bălţi

Publicat:

Alexandr Nesterovschi, Alexandr Petkov, Nicolai Grigorișin, Arina Corșicova, Victoria Șapa – sunt alți cinci candidați care râvnesc fotoliul de primar al municipiului Bălți.

În timp ce unii se plimbă cu mașini fabricate în 2022 și 2023, alții conduc mașini foarte vechi, din 1983. Pretendenții la fotoliul de edil declară că au apartamente, afaceri, însă și credite contractate în afara țării. În total, în bătălia de la Bălți, au fost înregistrați 15 candidați.


Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

Declarațiile de avere și interese personale depuse la CEC de către candidați:

Alexandr Nesterovschi, candidatul Partidului „Renaștere”

Deputatul Alexandr Nesterovschi, aflat în prezent în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13, râvnește funcția de primar al mun. Bălți, fiind desemnat de Partidul „Renaștere”.

În Declarația de avere și interese personale, Nesterovschi declară venituri de 197.634 de lei, salariul de la Partidul Socialiștilor (PSRM) și de la Parlament. Acesta a mai declarat și o indemnizație de la Parlament în valoare de circsa 200 mii lei.

Deputatul indică că locuiește într-un apartament, dobândit în 2022, cu o suprafață de 44,40 metri pătrați. Ar fi încheiat un contract de donație în acest sens. Nesterovschi conduce un Ford, de 150 de mii de lei, pe care l-a cumpărat în amnul 2018. De asemenea, mai deține o cotă parte de 1/2 în S.R.L. „Fama Glamosa”.

Alexandr Petkov, candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru”

Liderul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, l-a desemnat pe Alexandr Petkov în calitate de candidat la funcția de primar al mun. Bălți la aceste alegeri. Petkov, în trecut, a fost deputat PCRM în Parlamentul Republicii Moldova.

În Declarația de avere și interese personale, Petkov declară că deține câteva conturi bancare la Viktoriabank, Moldindconbank, maib, Banca Transilvania, etc.. De asemenea, acesta indică, pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, venituri de 640,70 euro, bani obținuți de la Google LLC, dar și salariul soției, peste 150.000 de lei, de la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”.

Petkov a primit drept moștenire 48.600 de euro și, în perioada menționată supra, două donații în valoare totală de 115.961 de lei. Acesta a mai câștigat 80 mii lei, după ce a vândut o mașină de model Renault Megane Scenic. Deține un apartament (în abitație) cu o suprafață de 93,60 metri pătrați, dobândit în 2014.

Nicolai Grigorișin, candidatul Partidului „Partidul Schimbării” 

Actualul primar al mun. Bălți, Nicolai Grigorișin, candidează pentru un nou mandat. A fost desemnat de formațiunea „Partidul Schimbării”.

Grigorișin, potrivit Declarației de avere și interese personale, are două mașini: un Chevrolet Blazer, cumpărat în 2001, și un Mercedes Benz, fabricat în 1983, dar pe care l-a cumpărat în 1994. Actualul primar deține 1/3 cotă-parte într-un apartament dobândit în 1994, cu contract de privatizare.

Mai are un spațiu comercial dobândit în 2006, în valoare de 2.065.614 de lei. Tot Grigorișin mai indică în declarația de avere că deține 100% la o bază de odihnă în Belgorod-Dnestrovsc, Odessa, dar și 100% în firma comercială de producție SRL Egmas, înregistrată la Bălți.

Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de 230.000 lei, salariu de la Primăria municipiului Bălți.

Arina Corșicova, candidat independent

Printre cei 15 candidați înregistrați, la funcția de primar al mun. Bălți, la alegerile locale din 5 noiembrie se numără și Arina Corșicova. Candidatul figurează ca administrator a două companii SRL-ului Media Contact, care deține publicația „Komsomolskaya Pravda în Moldova”, dar și SRL Telesistem TV (fondator la posturile de televiziune ”Primul în Moldova” și ”Accent TV”). În trecut, a fost directorul clubului de noapte „Flamingoˮ.

Corșicova, în Declarația de avere și interese personale, declară un venit modest pe parcursul anului trecut. De la amebele firme ar fi ridicat peste 64.000 de mii de lei. Deține un apartament dobândit în anul 2022, cu o suprafață de 69 mp, la prețul de 1.216.000 (valută nedeclarată).

Tot în anul 2022, Corșicova și-a cumpărat un automobil de lux. Este vorba de un Porche Cayenne fabricat și dobândit în 2022, valoarea menționată fiind de 120.000, fără a indica valuta, în leasing.

Victoria Șapa, candidatul Partidului Politic „Șansă”

Recent apărut în Moldova, Partidul „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, a desemnat-o pe Victoria Șapa în calitate de candidat la funcția de primar în Bălți. Șapa, aproape la toate evenimentele electorale apare alături de Marina Tauber, refuzată pentru înregistrarea în cursa electorală. În 2007 a emigrat în Canada, împreună cu fiica, însă în 2023 a decis să revină acasă.

Potrivit Declarației de avere și interese personale, pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de 25.841 de dolari, bani obținuți de la compania Remax. Șapa a declarat și dividendele obținute de soțul ei, Oleg Semenov PA, în valoare de 125 de mii de dolari.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

Victoria Șapa deține o casă de locuit, dobândită în anul 2021, cu o suprafață de 300 de metri pătrați, dar și un apartament, dobândit în anul 2019, cu o suprafață de 110 metri pătrați. Candidata Partidului „Șansă” se plimbă cu un Mercedes A-class, fabricat în 2021, pe care l-a cumpărat aîn 2022. Șapa mai declară și trei credite pe care le-a contractat de la o firmă și o bancă comercială din Canada, dar și faptul că deține și 100% cotă-parte în agenția imobiliară Oleg Semenov PA, cu sediul juridic în Florida, SUA.

Amintim că alegerile locale generale vor avea loc duminică, 5 noiembrie 2023. Potrivit CEC, la acest scrutin, vor fi aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali, dintre care 9.972 sătești (comunali), orășenești și 1.086 raionali/municipali.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Socialiștii au protestat la Bălți. Au cerut eliberarea lui Moroșan

Socialiștii au protestat la Bălți. Au cerut eliberarea lui Moroșan Susținătorii consilierului socialist Maxim Moroșan, implicat în bătaia din 26 iunie, într-un restaurant din orașul...

Soţia premierului spaniol este citată într-un dosar de corupţie

Soţia premierului spaniol este citată într-un dosar de corupţie Aflată în mijlocul unui dosar de corupţie şi trafic de influenţă, Begona Gomez, soţia premierului spaniol...

A ucis o femeie cu toporul. Ucigașul a fost condamnat la 18 ani de pușcărie

A ucis o femeie cu toporul. Ucigașul a fost condamnat la 18 ani de pușcărie Un bărbat din Edineț a fost condamnat la 18 ani...

Chinezii trec în ‘alt film’: Un sistem creier-pe-cip, compus dintr-un organoid cerebral şi un cip

Chinezii trec în 'alt film': Un sistem creier-pe-cip, compus dintr-un organoid cerebral şi un cip O echipă de oameni de ştiinţă chinezi a conceput un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.