Declarațiile lui Benny Gantz aduc un optimism precaut în rândul palestinienilor

Publicat:

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a salutat cu precauţie miercuri declaraţiile făcute de către principalul rival electoral al premierului israelian Benjamin Netanyahu ce sugerează o deschidere faţă de o eventuală evacuare a coloniilor evreieşti din Cisiordania ocupată, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

”Este încurajator, dacă el învinge (în alegeri) şi îşi menţine această opinie”, a declarat Nabil Abu Rdeineh pentru Reuters, după ce fostul general Benny Gantz, discutând despre compromisul cu palestinienii, a declarat pentru un cotidian israelian că se opune dominării altui popor şi a sugerat că s-ar putea ca Israelul să repete acţiunea din 2005, când au fost evacuate coloniile evreieşti din Fâşia Gaza.


Citește și: Trump a încercat concilierea într-un climat politic nociv (AFP)

Benny Gantz, principalul rival al lui Netanyahu pentru alegerile din 9 aprilie, a evocat o posibilă retragere din sectoarele din Cisiordania, fără să menţioneze explicit această regiune ocupată, provocând mânia dreptei, relatează de asemenea AFP.

În primul său interviu de la lansarea campaniei sale, difuzat miercuri în cotidianul Yedioth Aharonot, fostul şef al Statului major Benny Gantz s-a referit în mod pozitiv la precedentul reprezentat de retragerea israeliană din Fâşia Gaza şi desfiinţarea coloniilor din această regiune în 2005.

Citește și: Miniștrii britanici au discutat în secret AMÂNAREA Brexit-ului

Potrivit lui Gantz, retragerea din Fâşia Gaza a fost ”întreprinsă de către armată şi colonişti într-un mod dureros, dar bun”. Trebuie ”să tragem învăţăminte şi să le aplicăm în alte locuri”, a adăugat Gantz în interviu.

Gantz nu precizează totuşi amploarea pe care ar putea s-o aibă o eventuală retragere din Cisiordania, nici modul de soluţionare diplomatică a conflictului cu palestinienii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.