X

Antony Blinken: SUA va oferi Moldovei 50 mln dolari pentru reforma justiției și organizarea unor alegeri corecte și democratice.

Antony Blinken: SUA va oferi Moldovei 50 mln dolari pentru reforma justiției și organizarea unor alegeri corecte și democratice.

Maia Sandu la conferința cu Antony Blinken, i-a mulțumit pentru ajutorul financiar și pentru susținerea Ucrainei. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat că vor încheia în curând negocierile pentru un nou sediu al ambasadei SUA la Chișinău.

Totodată, Blinken a menționat că Moldova va primi ajutoare de 85 mln de dolari pentru modernizarea substației electrice Chișinău și 50 mln dolari pentru reforma justiției și organizarea unor alegeri corecte, democratice. 

 Maia Sandu: “Dragă Antony, bine ați revenit la Chișinău. Vizita dvs e un semnal puternic pe calea păcii. Dvs ați fost printre primii înalți oficiali care a vizitat Moldova după începerea războiului din Ucraina. De atunci am reușit să menținem pacea și liniștea, în pofida tentativelor de destabilizare a celor care ne vor răul. Tot datorită sprijinului Guvernului SUA și altor parteneri am putut oferi condiții demne refugiaților ucraineni și comunităților locale. Am reușit să menținem pacea, dar cetățenii încă sunt puternic afectați, inclusiv economic, de efectele războiului. Ne-am consolidat independența. Azi am diversificat sursele energetice, construim linii electrice care să ne conecteze la rețeaua europeană”. 

UA îi va oferi Republicii Moldova 50 mln dolari pentru reforma justiției și organizarea unor alegeri corecte și democratice.

Antony Blinken: “Noua ambasada va fi un simbol pentru aprofundarea relațiilor. Ceea ce e puternic aici e angajamentul pentru democrație, asta în ciuda unei campanii de dezinformare, fabricarea de proteste antiguvernamentale, vedem o reziliență extraordinară din partea liderului său și a poporului R. Moldova. SUA folosesc sancțiuni pentru cei care încearcă să submineze democrația dvs. 

 Vrem să ajutăm la contracararea atacurilor cibernertice prin înființarea unei noi academii și susținerea sectorului privat.Atacurile rusești asupra infrastructurii din Ucraina vă afectează și pe dvs. SUA și Moldova doresc să sporească întrebuințarea surselor regenerabile, pentru a ne îndepărta de dependența de surse energetice rusești. Azi voi vizita o substație energetică și mă bucură să anunț o investiție de 85 de mln de dolari pentru structura energetică a Moldovei, linii de înaltă tensiune, etc. Aceasta vă va ajuta să vă întăriți rețeaua electrică. 

Toate sunt o tranziție către o economie diversificată. 80% la sută din exporturi sunt destinate UE și SUA. Dorim să oferim finanțare și pentru sectorul agricol, IT, investiții în afacerile tinerilor, vreau să vă spunem că suntem recunoscători pentru solidaritatea cu Ucraina. Sunteți într-adevăr un popor mic cu inimă mare, ajutând foarte mult poporul ucrainean în cele mai grele clipe. Dna președinte, anul trecut când am fost aici mi-ați spus că o Moldovă mai puternică poate deveni un bastion al lumii libere. Și cred că asta e calea pe care sunteți. Sunt aici aducând din partea președintelui Biden angajamentul ferm pentru suveranitatea și succesul Moldovei”.

Tags: Declarațiilelui Antony Blinken
Categorii: SocialȘtirile zilei