Declinul regimurilor democratice rămâne îngrijorător în întreaga lume

Publicat:

Mai bine de 70% din omenire trăiește în autocrații. Brazilia este una dintre rarele țări care au înregistrat o îmbunătățire, afirmă raportul institutului suedez V-Dem citat de O Globo (Brazilia).

Cel mai recent raport al institutului suedez V-Dem (Varieties of Democracy), de pe lângă Universitatea din Göteborg, constată declinul persistent al democrației liberale pe planetă anul trecut. Cifrele au scăzut la nivelurile din 1985. „Din 2009 – timp de 15 ani consecutiv – ponderea populației mondiale care trăiește în țări care devin autocrate o depășește pe cea care trăiește în țări care se democratizează”, se arată în raport, potrivit stiripesurse.


Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

În clasamentul democrației, Danemarca și Suedia se află pe primele două locuri; Coreea de Nord și Eritreea, pe ultimele două. Din cele 60 de țări în care se organizează alegeri naționale în acest an, unde trăiește jumătate din populația mondială, în 30 se degradează democrația și doar în trei – Macedonia de Nord, Maldive și Tunisia – aceasta se conslidează.

Brazilia ocupă locul 32 pe o listă de 179 de țări și merită un capitol aparte în raportul din 2024, care analizează momentul politic dificil din timpul alegerilor din 2022 Țara apare ca fiind una dintre puținele în care indicatorii s-au îmbunătățit după ce au trecut printr-o tendință  negativă. „Brazilia arată importanța utilizării alegerilor ca ‘evenimente critice’ pentru a opri autocratizarea”, afirmă autorii. Totuși, ei recunosc că țara încă „se luptă cu moștenirea polarizării din societate lăsată de fostul președinte Jair Bolsonaro”.

Cele 179 de țări monitorizate de V-Dem sunt împărțite, în acest ultim raport, în 91 democrații și 88 autocrații. 71% din populația mondială (5,7 miliarde de oameni) se află în autocrații, o creștere de 48% în ultimii zece ani — China și Rusia contribuie la acest rezultat. În regimurile calificate drept autocrații electorale, precum Turcia sau Ungaria, trăiesc 3,5 miliarde, sau 44% din populația lumii. Doar 29% (2,3 miliarde) trăiesc în democrații electorale (categoria în care sunt cuprinse Brazilia și Argentina) sau democrații liberale (cum ar fi Statele Unite, Canada și țările europene).

În America Latină, un continent în care 86% trăiesc în democrații electorale, doar Chile și Uruguayul, țări cu doar 4% dintre latino-americani, sunt considerate democrații liberale. Cuba, Nicaragua și Venezuela primesc calificarea adecvată de autocrații.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Cenzurarea presei este unul dintre cei 20 de indicatori utilizați pentru a categorisi regimurile politice. Cenzurarea mass-mediei a devenit mai dură în ultimii zece ani în 45 de țări. Acesta este cazul în El Salvador, sub conducerea populistului și autocratului Nayib Bukele, și în India, unde guvernul primului-ministru Narendra Modi a folosit legile privind răzvrătirea, defăimarea și terorismul pentru a persecuta inamicii politici. Hărțuirea ziariștilor a crescut în 36 de țări.

Raportul V-Dem este un semnal de alarmă pentru democrații din întreaga lume, în special din Brazilia. Redresarea democratică după pericolele provocate de guvernul Bolsonaro este consistentă (populația braziliană reprezintă mai mult de jumătate din contingentul global pentru care indicatorii s-au îmbunătățit). Dar regresul democrației în restul lumii arată că trebuie să fim mereu atenți. Nu ne putem relaxa vigilența față de candidații la rolul de autocrat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jon Stewart critică apariţia lui Elon Musk la mitingul lui Trump şi retorica privind al Doilea Amendament: ‘Armele nu ne protejează libertatea de exprimare’

Jon Stewart critică apariţia lui Elon Musk la mitingul lui Trump şi retorica privind al Doilea Amendament: 'Armele nu ne protejează libertatea de exprimare' Jon...

Taylor Swift devine cea mai bogată cântăreață din lume

Taylor Swift devine cea mai bogată cântăreață din lume Taylor Swift este cea mai bogată artistă din toată lumea. Ea a depășit-o pe Rihanna în...

Energia regenerabilă va deveni cea mai mare sursă de electricitate în anul 2025

Energia regenerabilă va deveni cea mai mare sursă de electricitate în anul 2025 Energia regenerabilă va deveni cea mai mare sursă de electricitate în anul...

UE are nevoie de bănci mai puternice, transmite comisarul european al Economiei

UE are nevoie de bănci mai puternice, transmite comisarul european al Economiei Sunt necesare bănci mai puternice, în special în Uniunea Europeană, a declarat comisarul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.