Defrişările din pădurea amazoniană a Braziliei s-au redus cu 68% în aprilie

Publicat:

Defrişările din pădurea amazoniană a Braziliei s-au redus cu 68% în aprilie 2023 în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, au arătat vineri datele guvernamentale preliminare, indicând un succes pentru preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, întrucât reprezintă prima scădere majoră din timpul mandatului său, informează Reuters, potrivit agerpres

Lula da Silva a câştigat alegerile prezidenţiale de anul trecut după ce şi-a luat angajamentul să pună capăt defrişărilor după mai mulţi ani de intensificare a distrugerilor cauzate la nivelul pădurii amazoniene în timpul mandatului predecesorului său, Jair Bolsonaro, însă liderul brazilian s-a confruntat cu numeroase provocări după preluarea funcţiei de preşedinte în contextul în care Agenţia de mediu Ibama este afectată de o lipsă cronică de personal angajat.


Citește și : Papa Francisc: NUMAI cei bogaţi îşi pot permite să aibă copii în Italia!

Datele oficiale obţinute de Agenţia de cercetări spaţiale INPE au arătat că 328,7 kilometri pătraţi au fost defrişaţi în Amazonia braziliană în aprilie 2023, mult sub media istorică de 455,7 de kilometri pătraţi pe lună.

Această scădere a pus capăt seriei de două luni cu defrişări mai ample, iar suprafaţa totală defrişată în acest an a scăzut cu 40,4% faţă de perioada echivalentă din 2022, ajungând la 1.173 de kilometri pătraţi.

Jair Bolsonaro a afectat serios eforturile depuse pentru protejarea mediului, reducând finanţările şi numărul de angajaţi care lucrează în agenţii importante, după ce a cerut ca mai multe activităţi agricole şi miniere să se desfăşoare în regiunile protejate.

Experţii din acest domeniu spun însă că este prea devreme pentru a confirma tendinţa de scădere, întrucât vârful defrişărilor, înregistrat de obicei din iulie până în septembrie, abia urmează să se producă, dar au salutat acest semnal pozitiv după ce distrugerile cauzate la nivelul pădurii amazoniene au atins niveluri alarmante la sfârşitul anului 2022.

“Există mai mulţi factori şi schimbarea guvernului ar putea fi, într-adevăr, unul dintre ei”, a declarat Daniel Silva, un specialist în conservarea naturii de la WWF Brasil. “Agenda de mediu a fost reluată, dar ştim că este nevoie de timp pentru ca rezultatele să poată să apară”, a adăugat el.

Preşedintele Lula da Silva a spus că este urgent ca Brazilia să arate lumii întregi că guvernul său nu doar vorbeşte despre protejarea mediului, ci şi este pe cale să îşi respecte angajamentul de a pune capăt defrişărilor până în 2030.

Citește și : Zelenski pregăteşte Ucraina să adere la UE

La începutul lunii mai, preşedintele brazilian a repetat acel angajament atunci când a obţinut o finanţare de 80 de milioane de lire sterline (100,7 milioane de dolari) de la Regatul Unit pentru Amazon Fund, o iniţiativă care combate defrişările şi care este susţinută şi de Norvegia, Germania şi Statele Unite.

Recent, Lula da Silva a recunoscut, de asemenea, drepturile populaţiilor indigene asupra terenurilor lor, inversând o politică a lui Bolsonaro, în timp ce a anunţat înfiinţarea unor noi locuri de muncă la Ministerul Mediului şi la Fundaţia Naţională a Populaţiilor Indigene (Funai).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cinci echipe de pompieri au intervenit la un incendiu care a izbucnit în capitală

Cinci echipe de pompieri au intervenit la un incendiu care a izbucnit în capitală În dimineața zilei de astăzi, pompierii din Chișinău au fost solicitați...

Mesaj de alertă în județul Tulcea din cauza războiului din Ucraina

Mesaj de alertă în județul Tulcea din cauza războiului din Ucraina Autoritățile române au transmis, sâmbătă, un mesaj RO-Alert în județul Tulcea, fiind vizate localitățile...

Rusia susţine că a cucerit un sat în regiunea Doneţk

Rusia susţine că a cucerit un sat în regiunea Doneţk Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în...

SUA evită să se angajeze în privinţa aderării ‘ireversibile’ a Ucrainei la NATO

SUA evită să se angajeze în privinţa aderării 'ireversibile' a Ucrainei la NATO Statele Unite ale Americii au promis vineri că summitul NATO de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.