X

Delegaţia AIEA a ajuns la Kiev! Când încep inspecţiile la centrala de la Zaporojie

Echipa de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit la Kiev înainte de a inspecta centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, relatează The Guardian, potrivit news.ro.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că o echipă va inspecta centrala nucleară de miercuri până sâmbătă.

Citeşte şi: Reactorul nuclear EPR finlandez Olkiluoto-3 a fost decontectat de la reţea din cauza unei probleme neidentificate a turbinei – Black News

”Trebuie să protejăm siguranţa şi securitatea celei mai mari instalaţii nucleare a Ucrainei şi a Europei”, a scris Grossi pe Twitter.

”Rafael Grossi şi o echipă de experţi şi inspectori au iniţiat misiunea de sprijin şi asistenţă a AIEA de la Zaporojie (ISAMZ), pentru a contribui la asigurarea securităţii şi securităţii nucleare la centrala nucleară Zaporojie a Ucrainei şi pentru a întreprinde activităţi de garanţii vitale”, a mai precizat agenţia nucleară a ONU.

Rachetele şi obuzele lovesc frecvent zonele din jurul centralei şi oraşele din apropiere, stârnind temeri că ar putea fi un mediu prea periculos astfel încât misiunea să continue.

Citeşte şi: Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria în apropiere de Crimeea – Black News

Kremlinul a subliniat că misiunea AIEA este ”necesară”, dar a exclus eliberarea instalaţiei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Ucraina se aşteaptă ca delegaţia AIEA să ”declare faptele” cu privire la încălcarea tuturor protocoalelor de securitate nucleară, adăugând că Rusia ”pune nu numai Ucraina, ci şi întreaga lume în pericol de izbucnire a unui accident nuclear”.

Tags: Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA)Dmitro KulebakievRafael GrossiucrainaZaporojie
Categorii: Război in Ucraina