Delegaţia PE în Taiwan cere consolidarea relaţiilor cu Taipeiul

Publicat:

Intensificarea “interacţiunilor” dintre Taiwan şi restul lumii, în special cu Uniunea Europeană, ar permite “dezamorsarea” riscurilor unui conflict între Taipei şi Beijing, a declarat vineri, la Taipei, Raphael Glucksmann, care conduce o primă delegaţie a Parlamentului European în insulă, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Cu cât există mai multe interacţiuni între comunitatea internaţională şi Taiwan, cu atât se reduce pericolul (în relaţia dintre Taipei şi Beijing). Nu considerăm că o întâlnire cu oficiali taiwanezi aruncă paie pe foc, ci dimpotrivă”, a explicat eurodeputatul francez, într-o conferinţă de presă.


Citeşte şi: Cel puţin 379 de oameni au murit din cauza selfie-urilor – Black News

Glucksmann a fost sancţionat de Beijing în martie alături de alţi patru eurodeputaţi, ca represalii la sancţiuni ale UE împotriva Chinei pentru persecuţia la care îi supune pe etnicii musulmani uiguri în regiunea Xinjiang.

“Cu cât arătăm mai mult că ne pasă de relaţia noastră cu Taiwan, cu atât se reduc riscurile izbucnirii unui conflict (…), deoarece s-ar transmite (Beijingului) mesajul că atacarea democraţiei taiwaneze ar avea un cost”, a explicat el.

“Izolarea alimentează riscul de conflict. Prin urmare, integrarea Taiwanului în dezbaterile noastre dezamorsează îngrijorările privind securitatea” insulei, a mai spus eurodeputatul.

Beijingul, care îşi revendică suveranitatea asupra insulei, şi-a intensificat acţiunile pentru izolarea Taiwanului pe scena internaţională şi împiedică orice tentativă de recunoaştere ca stat independent a acestui teritoriu care are propriul guvern.

Din cauza principiului “O singură Chină” impus de Beijing, Taiwanul nu este reprezentant în organizaţiile internaţionale, cum ar fi ONU sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar regimul comunist se opune ferm oricărui contact oficial între oficiali străini şi oficiali taiwanezi.

UE este “principala putere economică a lumii. Nu trebuie să ne temem de nimic (…) Ca democraţi, interacţionăm cu prietenii noştri democraţi din Taiwan, indiferent ce consideră unele regimuri autocrate”, a declarat Glucksmann.

El a mai spus că democraţia taiwaneză, “una dintre cele mai vibrante” din Asia, este “o comoară ce trebuie preţuită şi protejată”.

La sfârşitul lunii octombrie, Washingtonul a făcut apel la restul lumii “să susţină o participare semnificativă şi robustă” a Taipeiului în sistemul Naţiunilor Unite, ceea ce a stârnit furia Beijingului.

Citeşte şi: Goldman avertizează asupra riscului de întrerupere a industriei europene în această iarnă – Black News

La rândul său, Parlamentul European a făcut apel în octombrie la lansarea “urgentă” a unui studiu în vederea unui acord bilateral de investiţii între UE şi Taiwan.

Un acord similar între UE şi China este în prezent îngheţat, din cauza unor critici, în special ale unor eurodeputaţi, în legătură cu încălcări ale drepturilor sociale şi ale drepturilor omului de către Beijing.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O femeie, care s-a căsătorit cu ea însăşi, şi-a sărbătorit primul an de căsnicie cu frişcă, flori şi o cină cu friptură

O femeie, care s-a căsătorit cu ea însăşi, şi-a sărbătorit primul an de căsnicie cu frişcă, flori şi o cină cu friptură O femeie, care...

CEC a constituit o secție de votare pentru alegătorii din instituții medico-sanitare din Chișinău

CEC a constituit o secție de votare pentru alegătorii din instituții medico-sanitare din Chișinău Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit o secție de votare în...

Guterres condamnă atacul iranian asupra Israelului, după ce acesta l-a declarat persona non grata

Guterres condamnă atacul iranian asupra Israelului, după ce acesta l-a declarat persona non grata Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat miercuri energic în...

Biden spune că nu susţine un eventual atac asupra siturilor nucleare iraniene

Biden spune că nu susţine un eventual atac asupra siturilor nucleare iraniene Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că nu sprijină loviturile asupra siturilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.