X

O delegaţie americană se află în Turcia pentru discuţii privind Siria

O delegaţie americană se află vineri în Turcia pentru discuţii privind Siria, în special problema spinoasă a oraşului Minbej, înainte de vizita la Washington pe 4 iunie a ministrului de externe turc Mevlüt Cavusoglu, relatează AFP, potrivit agerpres.

În timpul vizitei în februarie la Ankara a secretarului de stat american de la acea vreme, Rex Tillerson, cele două ţări au pus bazele unor “grupuri de lucru” pentru rezolvarea numeroaselor subiecte de dispută între cele două părţi.

Citește și : Egipt: Jurnalistul Waël Abbas, plasat în arest preventiv pentru 15 zile

Unul dintre aceste grupuri de lucru, dedicat Siriei, s-a reunit pentru prima dată pe 8 şi 9 martie la Washington.

“Cea de-a doua reuniune va avea loc astăzi (vineri). O delegaţie americană a sosit în ţara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Hami Aksoy.

Turcia a ameninţat în mod repetat că îşi va extinde operaţiunile în nordul Siriei către Minbej, oraş controlat de Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), miliţie kurdă aliată a Washingtonului în lupta împotriva SI, dar unde se află staţionaţi şi militari americani şi francezi. Solicitările sale de retragere a trupelor americane au rămas fără răspuns până acum.

La prima întâlnire dintre oficialii americani şi turci la începutul lunii martie la Washington, cele două părţi s-au angajat “să-şi continue eforturile pentru rezolvarea problemelor rămase în suspans”, a anunţat Departamentul de Stat al SUA.

Citește și : Arabia Saudită: Autorităţile au eliberat o a patra militantă pentru drepturile femeilor

“La 4 iunie, ministrul nostru (de externe, Mevlüt Cavusoglu) va face o vizită la Washington. Împreună cu (omologul său Mike) Pompeo, va discuta despre punerea în aplicare a foii de parcurs privind Minbej şi relaţiile bilaterale”, a adăugat vineri Hami Aksoy.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că Turcia va lansa noi operaţiuni militare în Siria “până când vom elimina toţi teroriştii”, cu referire la miliţiile YPG şi militanţii Statului Islamic.

Tags: ankaradelegaţieMevlut CavusogluMinbejsiriaturciawashington
Categorii: Diaspora