O delegaţie formată din parlamentari britanici a plecat în vizită la kurzii din Siria

Publicat:

Parlamentari laburişti britanici s-au deplasat în nordul Siriei pentru a-şi exprima solidaritatea cu minoritatea kurdă, într-un moment în care această comunitate se confruntă cu o ofensivă a armatei turce, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres. 

Vizita survine în contextul în care Ankara ameninţă cu continuarea unei ofensive lansate în nordul Siriei împotriva regiunilor dominate de către kurzi, în special sectorul Manbij.


Citeşte şi: HAOS pe Sydney Harbour Bridge. Vinovatul a fost arestat

Turcia a lansat pe 20 ianuarie o operaţiune ce vizează alungarea de la frontiera sa a miliţiei kurde YPG (Unităţile de Apărare a Poporului), o facţiune pe care o califică drept ”teroristă”, dar care este aliată a SUA în războiul lor împotriva grupării Stat Islamic (SI).

Suntem aici pentru a stabili o relaţie pe termen lung cu voi şi să vă susţinem împotriva tuturor celor care încearcă să vă distrugă libertatea şi democraţia”, a declarat Maurice Glasman, din Camera Lorzilor (camera superioară a parlamentului britanic). ”Suntem aici pentru a ne exprima din toată inima solidaritatea cu voi”, a adăugat el într-o conferinţă de presă ţinută marţi seara în oraşul Qamichli, situat în nord-estul Siriei.

Armata turcă şi aliaţii săi sirieni au reuşit deja să preia controlul enclavei Afrin, în nord-vestul zonei semiautonome kurde Rojava, instaurată de către comunitate în timpul conflictului şi al haosului creat.

Citeşte şi: Autoarea atacului armat de la sediul YouTube s-a sinucis

Turcia încearcă să înfiinţeze o zonă tampon de-a lungul frontierei sale, pe care milioane de refugiaţi au traversat-o de la izbucnirea conflictului sirian în 2011. Operaţiunea împotriva sectorului Manbij se anunţă însă mai complexă, din cauza prezenţei a circa 350 de soldaţi ai coaliţiei internaţionale împotriva grupării Stat Islamic, în principal americani şi francezi, dar şi britanici, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

Delegaţia britanică urmează să se deplaseze miercuri la Kobane, oraş ce simbolizează rezistenţa kurzilor împotriva Statului Islamic, care a fost alungat în 2015.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Irina Vlah va candida la funcția de președinte al țării

Irina Vlah va candida la funcția de președinte al țării Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, și-a anunțat candidatura la prezidențialele din toamna lui 2024,...

A obținut poze intime ale unui cuplu și i-a șantajat cu răspândirea lor

A obținut poze intime ale unui cuplu și i-a șantajat cu răspândirea lor Un bărbat de 27 de ani din Ialoveni, a fost trimis în...

Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse

 Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a dat în căutare jurnalistul de investigație Andrei Zaharov....

Rafael Nadal, inclus pe lista participanților la US Open 2024

Rafael Nadal, inclus pe lista participanților la US Open 2024 Tenismanul spaniol Rafael Nadal figurează pe lista participanţilor la ediţia din acest an a US...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.