Demers BOMBĂ în scandalul mașinilor românilor din Italia – APEL din România, către Matteo Salvini

Publicat:

Eugen Tomac i-a transmis, duminică, o scrisoare vicepremierului Matteo Salvini în care îi spune că modificările Codului rutier italian sunt “profund discriminatorii și îngrădesc libera circulație a cetățenilor europeni”. Liderul PMP face apel la ministrul de Interne italian să găsească o soluție, potrivit mediafax.

“V-ați prezentat în fața propriilor alegători cu sloganul „Italienii pe primul loc”, transmițând mesajul de prigonire în Italia a cetățenilor aparținând altor state ale Uniunii Europene, politica dumneavoastră e profund greșită și nu are nimic de-a face cu secolul în care trăim. Recentele modificări pe care le-ați adus Codului Rutier italian, care interzic persoanelor ce au rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate, sunt profund discriminatorii și îngrădesc libera circulație a cetățenilor europeni, un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”, a afirmat Eugen Tomac în scrisoarea transmisă ministrului de interne italian, Matteo Salvini, potrivit unei postări pe Facebook a liderului PMP.


Citește și : FBI a investigat 4 cetățeni americani în cazul anchetei procurorului special Mueller (James Comey)

Acesta a adăugat că în Italia locuiesc 1,2 milioane de români care contribuie la economia italiană, iar aceștia nu trebuie vânați pe nedrept.

“În Italia locuiesc permanent sau provizoriu peste 1,2 milioane de cetățeni români care au contribuit în ultimii ani la bunul mers al economiei Italiei și care s-au integrat fără probleme în comunitățile pe care le deservesc. Popoarele noastre au o legătura unică, clădită în mii de ani, iar statele noastre au o cooperare strategică specială, motiv pentru care trebuie să privim cu grija la cetățenii noștri, nu să îi vânăm pe nedrept.

Cetățenii români care trăiesc în Italia trebuie să fie protejați, nu sancționați într-o manieră greu de înțeles. Conform noilor prevederi ale Codului Rutier italian, dacă ai mașină cu numere românești și permis italian, poliția îți ia numerele, te amendează pe loc cu minim 712 Euro si in cazul in care in termen de 180 zile nu inregistrezi masina sau parasesti Italia, masina se va confisca de catre Statul Italian. Legea trebuie respectata, dar nu vrem ca o măsură internă să afecteze cetățeni nevinovați, cu respect față de lege, pentru care Italia este a doua lor casă”, a explicat Tomac.

Președintele PMP mai spune că niciun cetățean membru al UE nu trebuie să simtă că este sancționat pe nedrept. El face apel la Salvini să găsească urgent o soluție pentru a nu rămâne în istorie ca un “autor al destrămării”.

“Este important ca niciun cetățean al Uniunii Europene să nu aibă sentimentul că este sancționat pe nedrept. Ar trebui să existe instituția prevenției pentru orice abatere care ține de siguranța rutieră internă. Ați afirmat, în urmă cu câteva zile, că credeți în Europa, că Uniunea Europeană a fost un vis fantastic care e pe punctul de a fi distrus. Dacă nu doriți să rămâneți în istorie ca și autor al destrămării, al distrugerii acestui vis, vă solicit să găsiți de urgență o soluție pentru a opri această prigoană împotriva cetățenilor români care trăiesc în Italia. Vă solicit, domnule viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, să găsiți cele mai urgente soluții pentru ca cetățenii români să se simtă în siguranță și nediscriminați prin aplicarea noilor reglementări ce privesc siguranța rutieră”, a conchis Eugen Tomac.

Citește și : Pactul global cu privire la migraţii va fi adoptat oficial luni, în pofida controverselor

Reacția liderului PMP vine în contextul în care în Italia a fost modificat Codul Rutier prin care este interzis persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de șaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Presa din Peninsulă a relatat cazuri în care şoferi având maşini cu numere de înmatriculare româneşti au fost opriţi de poliţie şi amendați.

La rândul său, MAE a anunțat că ambasada României la Roma acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale românilor, în urma modificării Codului rutier italian, oferind asistență consulară cetățenilor care vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noii legi în Italia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.