X

DEMIS de guvernul de la Madrid, Quim Torra continuă lupta pentru independența Cataloniei

Liderul separatist catalan Quim Torra a fost destituit luni de justiţia spaniolă, care a confirmat condamnarea sa pentru “nesupunere” la 18 luni de ineligibilitate, dar a replicat că îşi va continua la nivel european lupta pentru independenţa provinciei, notează AFP, potrivit agerpres.

“Nu abandonez şi nu mă resemnez”, a spus el într-un discurs în catalană la sediul Generalitat (guvernul autonom la Cataloniei), la Barcelona, înconjurat de membri ai guvernului său.

Vezi și : Aleksei Navalnîi confirmă vizita lui Merkel

Quim Torra a adăugat că nu acceptă sentinţa pronunţată în cursul zilei la Madrid de Tribunalul Suprem, cea mai înaltă instanţă judiciară din Spania, care a confirmat că nu poate ocupa funcţii publice timp de 18 luni pentru nesupunere.

Acest verdict “doreşte să răstoarne guvernul Cataloniei”, a spus el, anunţând că vor avea loc noi alegeri regionale şi îndemnând electoratul să facă “un nou plebiscit” pentru independenţă.

Confirmarea de către Tribunalul Suprem a condamnării în primă instanţă a lui Quim Torra la 18 luni de ineligibilitate atrage după sine destituirea lui din funcţia de şef al guvernului Cataloniei, o regiune bogată din nord-estul Spaniei cu autonomie extinsă şi care a fost în 2017 scena unei tentative de secesiune.

Quim Torra a fost condamnat în decembrie de tribunalul superior din Catalonia pentru că a refuzat să asculte ordinul de a retrage simboluri separatiste de pe instituţii publice în timpul campaniei electorale pentru legislativele din aprilie 2019.

Citește și : Armenia cere la CEDO măsuri împotriva Azerbaidjanului

“Voi duce cauza libertăţii de exprimare şi cauza independenţei la nivelul Europei şi vom câştiga”, a spus el, fără a specifica exact ce acţiuni intenţionează să întreprindă.

Destituirea lui Quim Torra riscă să reanime tensiunile din Catalonia, unde condamnarea în octombrie 2019 a unor lideri separatişti la închisoare pentru tentativa de secesiune din 2017 a antrenat numeroase manifestaţii, dintre care unele au degenerat în violenţe.

Tags: barcelonacataloniaGeneralitatmadridQuim TorraspaniaTribunalul Suprem
Categorii: Diaspora