Demisia ministrului sud-coreean al Unificării după tensiuni cu Phenianul

Publicat:

Ministrul sud-coreean al Unificării, responsabil cu chestiunile legate de Coreea de Nord, a demisionat vineri în contextul unor noi tensiuni între cele două ţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele Moon Jae-in “a acceptat propunerea de demisie a ministrului Unificării, Kim Yeon-chul”, conform unui comunicat al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană, care nu a oferit mai multe detalii.


Citește și : Stoltenberg: NATO deschide o anchetă privind incidentul dintre Franţa şi Turcia

Kim şi-a prezentat miercuri demisia, la o zi după distrugerea de către Coreea de Nord a biroului de legătură între cele două ţări situat pe teritoriul său, dorind astfel să îşi asume responsabilitatea pentru degradarea relaţiilor intercoreene.

De la începutul lunii iunie, Phenianul şi-a înmulţit afirmaţiile virulente la adresa Seulului, în special împotriva transfugilor nord-coreeni care, din Sud, trimit în Nord manifeste de propagandă dincolo de Zona Demilitarizată.

Potrivit unor experţi, Phenianul încearcă să provoace o criză pentru a pune presiune asupra Seulului cu scopul de a obţine concesii.

Coreea de Nord a distrus marţi acest birou de legătură care era unul dintre simbolurile detensionării din peninsulă.

A doua zi, ea a ameninţat că întărirea prezenţei sale militare de-a lungul Zonei Demilitarizate.

Relaţiile Nord-Sud s-au degradat permanent după eşecul celui de-al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un din februarie 2019 de la Hanoi.

Întâlnirea a fost scurtată deoarece cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord asupra a ceea ce Phenianul ar fi trebuit să cedeze în schimbul începerii ridicării de sancţiuni.

Citește și : Un bebeluş în vârstă de 13 zile a murit din cauza COVID-19 într-un spital din Regatul Unit

Kim Yeon-chul, un universitar extrem de angajat şi confident vechi al lui Moon, a fost numit la conducerea acestui minister în martie 2019, adică la câteva săptămâni după întâlnirea de la Hanoi.

Războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu, şi nu cu un acord de pace, ceea ce înseamnă că cele două state vecine sunt în continuare, tehnic, în stare de război.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Incendiile se răspîndesc în California, în toiul unui val de caniculă

Incendiile se răspîndesc în California, în toiul unui val de caniculă Pompierii din California luptau împotriva mai multor incendii, în toiul unui val de căldură,...

Luptătorii ruşi refuză ‘în unanimitate’ să participe la Jocurile Olimpice de la Paris

Luptătorii ruşi refuză 'în unanimitate' să participe la Jocurile Olimpice de la Paris Federaţia rusă de lupte a anunţat sâmbătă că luptătorii săi autorizaţi să...

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri Adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale a dus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.