X

Demisia ministrului sud-coreean al Unificării după tensiuni cu Phenianul

Ministrul sud-coreean al Unificării, responsabil cu chestiunile legate de Coreea de Nord, a demisionat vineri în contextul unor noi tensiuni între cele două ţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele Moon Jae-in “a acceptat propunerea de demisie a ministrului Unificării, Kim Yeon-chul”, conform unui comunicat al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană, care nu a oferit mai multe detalii.

Citește și : Stoltenberg: NATO deschide o anchetă privind incidentul dintre Franţa şi Turcia

Kim şi-a prezentat miercuri demisia, la o zi după distrugerea de către Coreea de Nord a biroului de legătură între cele două ţări situat pe teritoriul său, dorind astfel să îşi asume responsabilitatea pentru degradarea relaţiilor intercoreene.

De la începutul lunii iunie, Phenianul şi-a înmulţit afirmaţiile virulente la adresa Seulului, în special împotriva transfugilor nord-coreeni care, din Sud, trimit în Nord manifeste de propagandă dincolo de Zona Demilitarizată.

Potrivit unor experţi, Phenianul încearcă să provoace o criză pentru a pune presiune asupra Seulului cu scopul de a obţine concesii.

Coreea de Nord a distrus marţi acest birou de legătură care era unul dintre simbolurile detensionării din peninsulă.

A doua zi, ea a ameninţat că întărirea prezenţei sale militare de-a lungul Zonei Demilitarizate.

Relaţiile Nord-Sud s-au degradat permanent după eşecul celui de-al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un din februarie 2019 de la Hanoi.

Întâlnirea a fost scurtată deoarece cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord asupra a ceea ce Phenianul ar fi trebuit să cedeze în schimbul începerii ridicării de sancţiuni.

Citește și : Un bebeluş în vârstă de 13 zile a murit din cauza COVID-19 într-un spital din Regatul Unit

Kim Yeon-chul, un universitar extrem de angajat şi confident vechi al lui Moon, a fost numit la conducerea acestui minister în martie 2019, adică la câteva săptămâni după întâlnirea de la Hanoi.

Războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu, şi nu cu un acord de pace, ceea ce înseamnă că cele două state vecine sunt în continuare, tehnic, în stare de război.

Tags: Coreea de NordKim Yeon-chulMoon Jae-inPhenianzona demilitarizata
Categorii: Știrile zilei