X

După demisia premierului Saad Hariri,Uniunea Europeană şi SUA şi-au reafirmat sprijinul pentru Liban

Uniunea Europeană şi SUA şi-au reafirmat miercuri sprijinul pentru Liban după demisia premierului Saad Hariri, un protejat al Arabiei Saudite care sâmbătă, la Riad, a anunţat că renunţă la conducerea guvernului de la Beirut, notează agerpres .

Într-o întrevedere avută miercuri cu comandantul armatei libaneze, generalul Joseph Aoun, ambasadorul american la Beirut a afirmat că SUA rămân ‘angajate faţă de un Liban stabil, sigur, democratic şi prosper’. În urmă cu o zi, Departamentul de Stat american a subliniat că Libanul este un partener solid al Statelor Unite, care susţin instituţiile legale ale statului libanez.

Citiți și : Franţa, Marea Britanie, SUA şi Germania au cerut Consiliului de Securitate al ONU prelungirea anchetei privind atacurile cu arme chimice din Siria și ca responsabilii să plătească

La rândul lor, ambasadorii UE la Beirut şi-au reafirmat ‘sprijinul solid pentru unitatea, stabilitatea, suveranitatea şi securitatea Libanului şi ale poporului său’.

Declaraţiile de susţinere din partea ambasadorilor UE şi SUA la Beirut au avut un ton diferit de cea a Arabiei Saudite, care a acuzat mişcarea şiită libaneză Hezbollah că, susţinută de Iran, încearcă să semene discordie în interiorul lumii arabe.

După anunţul demisiei intempestive a lui Saad Hariri au apărut speculaţii conforma cărora el ar fi făcut obiectul unei anchete anticorupţie în Arabia Saudită, unde familia sa şi-a creat averea, şi ar fi fost forţat de Riad să renunţe la şefia executivului libanez. Autorităţile saudite au respins însă aceste acuzaţii, precum şi afirmaţia că l-ar fi plasat pe Hariri sub arest la domiciliu.

Demisia premierului libanez a survenit într-o perioadă de tensionare a relaţiilor între puterile regionale Arabia Saudită şi Iran, care susţin părţi beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită că l-a constrâns pe Saad Hariri să demisioneze, el lansând în acelaşi timp un apel la calm, la fel ca preşedintele parlamentului libanez, Nabih Berri.

Libanul a primit recent o asistenţă substanţială din partea Occidentului pentru ajutorarea celor 1,5 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul libanez, ceea ce reprezintă un sfert din populaţia acestei ţări.

Tags: Arabia sauditademisieLibanpremierSaad HaririSUAuniunea europeana
Categorii: Sinteze