X

Demisia șefului serviciului de informaţii afgane după o operaţiune soldată cu moartea unor civili

Şeful serviciului de informaţii afgane Mohammad Masoom Stanekzai a demisionat joi după o operaţiune care a dus la moartea a patru civili în estul ţării, relatează AFP, scrie agerpres.

Un raid efectuat miercuri seară de o unitate a Directoratului Naţional de Securitate (NDS), serviciul de informaţii afgane, “s-a soldat în mod tragic cu moartea a patru civili la Jalalabad”, în estul ţării, a declarat pentru AFP guvernatorul provinciei Nangarhar, Attaulah Khogyani.

Citește și : Parlamentul britanic va fi chemat să se pronunţe luni din nou cu privire la alegeri anticipate

Preşedintele Ashraf Ghani, în faţa căruia Stanekzai răspunde direct, a acceptat această demisie, precizând într-o postare pe Twitter că ţara sa “are toleranţă zero pentru pierderile civile”.

El i-a cerut procurorului general să deschidă o anchetă în acest caz.

Mohammad Masoom Stanekzai, fost cadru în organismul guvernamental însărcinat cu negocierile cu talibanii, a fost numit în funcţie în iunie 2016.

El îşi prezintă demisia într-un moment în care talibanii şi SUA se află pe punctul de a încheia un acord privind retragerea forţelor americane din Afganistan. Guvernul afgan a fost ţinut departe de convorbirile între cele două părţi.

NDS este în mod regulat criticată pentru operaţiunile sale nocturne vizând suspecţi de extremism, dintre care unii se dovedesc a fi simpli civili.

Citește și : Putin invită liderii G7 în Rusia dacă doresc să reprimească ţara sa în acest grup

La Jalalabad, NDS a indicat că a ucis patru membri ai mişcării Statul Islamic în Khorasan.

Guvernatorul provinciei a explicat apoi că era vorba despre patru fraţi. Locuitorii din zonă au dus cadavrele până la biroul său în semn de protest, potrivit unui corespondent al AFP.

Tags: Ashraf GhaniinformatiiMohammad Masoom StanekzaiNangarharNDS
Categorii: Știrile zilei