X

Demisie în boc la secţia politică a cotidianului rus Kommersant

Secţia politică a influentului cotidian rus Kommersant a demisionat în bloc, luni, în semn de protest faţă de concedierea a doi colegi în urma unui articol privitor la preşedinta camerei superioare a parlamentului rus, informează AFP, potrivit agerpres.

În total, 11 jurnalişti au indicat că au prezentat o scrisoare de demisie în semn de solidaritate cu Maksim Ivanov şi Ivan Safronov, doi reporteri ai acestui cotidian considerat un adevărat bastion al jurnalismului independent, dar care a început să-şi piardă treptat prestigiul după achiziţionarea sa de către oligarhul Alişer Usmanov, în 2006.

Citește și : Justiția daneză a condamnat la închisoare un sirian acuzat de terorism

”Părăsim Kommersant nu din comoditate personală, ci în urma criticilor virulente ale acţionarului contra publicaţiei pe tema unei eventuale demisii a Valentinei Matvienko”, preşedinta camerei superioare a legislativului rus, personalitate influentă şi cunoscută ca apropiată de preşedintele Vladimir Putin, a scris trimisul special al Kommersant Ivan Safronov pe contul său de Facebook.

”Acţionarul are dreptul de a lua o decizie asupra personalului, iar personalul nu are decât un singur drept, cel de a pleca pentru a-şi exprima dezacordul”, a reacţionat, pe Facebook, redactorul-şef adjunct al secţiei politice a publicaţiei Kommersant, Gleb Cerkasov, care face parte dintre cei 11 jurnalişti demisionari.

Uniunea jurnaliştilor din Rusia s-a declarat luni ”profund îngrijorată de această situaţie” şi a denunţat o ”intervenţie brutală a acţionarilor în politica editorială”.

La finalul anului 2011, 35 de jurnalişti de la Kommersant l-au acuzat pe Alişer Usmanov că încearcă să-i ”intimideze”, după concedierea a doi jurnalişti importanţi pentru publicarea unor afirmaţii considerate injurioase la adresa lui Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru al Rusiei.

Citește și : Turnul Eiffel EVACUAT de urgență – O persoană a încercat să escaladeze edificiul

”Jurnalismul rus pierde profesionişti cu o viteză incredibilă”, a deplâns luni site-ul de ştiri online Meduza, ce şi-a stabilit sediul în capitala Letoniei, Riga, pentru a scăpa de controlul autorităţilor ruse.

Tags: Gleb CerkasovjurnaliştiKommersantprotestrusiaValentinei MatvienkoVladimir Putin
Categorii: Știrile zilei