X

Democraţie, pandemie şi locuri de muncă – patru zile ale Convenţiei Naţionale Democrate din SUA

Timp de patru zile, Partidul Democrat a promovat mesajul că preşedintele republican Donald Trump este nu doar o ameninţare pentru democraţia americană, ci şi un lider haotic şi antipatic, care a dat un răspuns de mântuială la pandemia de coronavirus şi a lăsat milioane de oameni fără locuri de muncă, comentează vineri dpa, potrivit agerpres.

Partidul Democrat s-a prezentat – într-o convenţie desfăşurată practic online – ca o formaţiune incluzivă şi integratoare, capabilă să-i includă atât pe social-democraţii de pe partea stângă, cât şi pe republicanii nemulţumiţi de pe partea dreaptă, cu o viziune către diversitate ca virtute şi o atitudine binevoitoare faţă de imigraţie.

Citește și : Zbigniew Rau, noul ministru de externe al Poloniei

Joe Biden, fost vicepreşedinte şi fost senator în vârstă de 77 de ani, a fost nominalizat în cea de-a doua noapte a Convenţiei Naţionale Democrate şi văzut ca omul care poate ajuta la vindecarea naţiunii, inclusiv la depăşirea divizărilor legate de injustiţia socială, după o vară marcată de proteste sub sloganul Black Lives Matter (Vieţile negrilor contează).

El a acceptat în ultima noapte a Convenţiei desemnarea pentru funcţia de preşedinte, într-un discurs în care l-a acuzat pe Trump că a ”eşuat să ne protejeze pe noi şi să protejeze America”.

În a treia noapte s-a scris istorie, întrucât democraţii au desemnat-o oficial pe Kamala Harris (55 de ani) candidată pentru funcţia de vicepreşedinte. Ea este prima femeie de culoare care obţine această nominalizare şi discursul său de acceptare a fost presărat cu laude la adresa mamei sale, care a emigrat din India.

Tot în cea de-a treia noapte a Convenţiei Democrate fostul preşedinte Barack Obama a transmis un mesaj în care a avertizat că la alegerile din noiembrie este în joc însăşi soarta democraţiei din SUA. A fost extrem de neobişnuit să auzi un fost preşedinte denunţându-l pe succesorul său direct drept o persoană incapabilă să se ridice la nivelul provocării reprezentate de funcţia de preşedinte, notează dpa.

Obama l-a acuzat pe Donald Trump de abuz de putere în favoarea sa şi a adepţilor săi şi l-a avertizat pe actualul preşedinte că foloseşte Casa Albă drept scenă pentru un reality show televizat. El le-a cerut oamenilor să îl voteze pe Joe Biden şi să nu cedeze în faţa cinismului.

În ultima noapte a Convenţiei a fost adăugată o doză de umor prin mesajele transmise de actriţa Julia Louis Dreyfuss – cunoscută din serialul de comedie Seinfeld şi, mai nou, din seria Veep – şi de Sarah Cooper, care a devenit cunoscută prin parodierea preşedintelui Donald Trump pe social media.

Citește și : Cutremur cu magnitudinea 6,9 în largul Indoneziei

Chiar înaintea discursului de acceptare rostit de Joe Biden, delegaţii democraţi au aflat de situaţia unui băiat de 13 ani, Brayden Harrington, cu o problemă gravă de vorbire. Biden însuşi şi-a tratat o problemă similară, amintindu-şi că atunci când era copil a fost ţinta ironiilor pentru că era bâlbâit, problemă cu care uneori se confruntă şi la vârsta de 77 de ani.

Brayden Harrington l-a întâlnit pe Joe Biden în New Hampshire şi a spus că a fost încurajat de povestea fostului vicepreşedinte american. ”Copii ca mine contează pe voi pentru a alege pe cineva la care privim cu admiraţie”, a spus Harrington în mesajul video adresat politicienilor democraţi.

Tags: Black Lives MattercoronavirusDonald TrumpKamala Harrispartidul democratproteste
Categorii: Știrile zilei