Democrații americani critică retrogradarea statutului UE la Washington

Publicat:

Aleşii democraţi din Congresul american au calificat luni drept ‘insultătoare’ retrogradarea statutului de reprezentare al Uniunii Europene la Washington şi au cerut explicaţii guvernului preşedintelui Donald Trump, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cei 27 de membri ai noii majorităţi a Camerei Reprezentanţilor şi-au exprimat ‘îngrijorarea profundă’ în legătură cu această chestiune într-o scrisoare adresată secretarului de stat Mike Pompeo, la care au solicitat răspuns până în 30 ianuarie.


Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

‘Atât natura acestei decizii, cât şi modul nediplomatic cu care a fost luată subminează într-o manieră inutilă relaţiile transatlantice’, apreciază parlamentarii americani. ‘Trebuie să ne sprijinim şi să ne întărim aliaţii, nu să-i transformăm în duşmani’, adaugă aleşii democraţi în scrisoarea lor. ‘Insultarea (europenilor) fără niciun motiv aparent nu riscă să-i facă să privească SUA cu ochi mai binevoitori’, apreciază ei ironic în acelaşi mesaj.

Uniunea Europeană este o organizaţie internaţională şi, din 2016, avea statutul unui stat membru în SUA pe plan protocolar, iar şeful misiunii avea rang de ambasador. Or, Departamentul de Stat american, fără vreo avertizare, a retrogradat reprezentanţa UE la statut de organizaţie internaţională în timpul funeraliilor fostului preşedinte George W. Bush în luna decembrie.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

UE a declarat săptămâna trecută că este în ‘discuţii’ cu administraţia americană după această retrogradare considerată drept o lovitură dată relaţiilor transatlantice.

Anunţul acestei demers protocolar survine într-un moment delicat în relaţiile dintre UE şi SUA, în condiţiile în care blocul comunitar se pregăteşte să creeze un nou mecanism de plăţi pentru a efectua în continuare schimburi comerciale cu Iranul, în pofida reinstituirii sancţiunilor americane împotriva Teheranului, fapt perceput la Washington drept o provocare, conform experţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai La primul meci după o lună şi jumătate, de la US Open, Novak Djokovic s-a calificat...

Casa Albă, avertizată timpuriu cu privire la riscul de crime de război israeliene în Gaza (Reuters)

Casa Albă, avertizată timpuriu cu privire la riscul de crime de război israeliene în Gaza (Reuters) În octombrie anul trecut, când Israelul a lansat raiduri...

Igor Grosu: „Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern”

Igor Grosu: „Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern” Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe medici, asistenți medicali, conducători...

Proprietarul Louis Vuitton încheie un contract de sponsorizare pe 10 ani cu Formula 1

Proprietarul Louis Vuitton încheie un contract de sponsorizare pe 10 ani cu Formula 1 Gigantul francez de lux LVMH a încheiat un contract de sponsorizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.