Democrații americani vor mai mulți judecători la Curtea Supremă

Publicat:

Un grup de congresmeni democraţi au pregătit un proiect de lege vizând crearea a patru noi posturi de judecător la Curtea Supremă, ca primă mutare în ceea ce se anunţă a fi o luptă legislativă brutală cu conservatorii pentru echilibrul politic al instanţei supreme a SUA, informează New York Times, preluat joi de dpa, potrivit agerpres.

Proiectul intitulat Judiciary Act of 2021 urmează să fie anunţat într-o conferinţă de presă în cursul zilei de joi de Jerry Nadler, şeful influentei comisii judiciare a Camerei reprezentanţilor.


Citește și: Washingtonul reacționează dur la ultimul anunț al Teheranului

Echilibrul politic de la Curtea Supremă, dominată în prezent cu o majoritate de 6 la 3 de judecători de orientare conservatoare, ar putea fi răsturnat dacă Biden va putea numi patru noi membri.

Mondaire Jones, membru al comisiei judiciare a Camerei şi care va participa alături de Nadler la conferinţa de presă de joi, a explicat că privarea conservatorilor de majoritatea de la Curtea Supremă reprezintă o chestiune de protecţie a democraţie, având în vedere o serie de decizii ale acesteia referitoare la dreptul la vot.

“Democraţia noastră atârnă de un fir de păr, iar majoritatea de extremă dreapta de la Curtea Supremă îl retează”, a declarat Jones miercuri pentru Daily News.

“Doctrina majorităţii este clară: dacă o lege suprimă dreptul la vot, este constituţională. Dacă apără dreptul la vot, în special al celor de culoare, este neconstituţională. Poporul american s-a săturat”, a spus el.

Joe Biden nu a insistat pe ideea creşterii numărului de judecători de la Curtea Supremă în cursul campaniei prezidenţiale din 2020, dar a semnalat că este deschis faţă de această idee, săptămâna trecută anunţând crearea unei comisii pentru a studia ideea unei reforme şi care ar urma să prezinte un raport în acest sens în cursul toamnei.

La rândul lor, republicanii au calificat demersurile vizând extinderea Curţii supreme drept o tentativă a democraţilor de a acapara puterea.

Citește și: Un sfert din decesele Covid NU SUNT CAUZATE de virus

“Nu e nimic nou sau diferit de atacurile politice ale democraţilor asupra Curţii, ci doar o încercare de a le da acestora o falsă legitimitate”, a comentat liderul minorităţii din Senat, Mitch McConnell, după anunţul lui Biden.

Totuşi, McConnell însuşi s-a grăbit să confirme numirea judecătoarei Amy Coney Barrett cu câteva zile înainte de alegerile din 2020, încălcându-şi propriul principiu de a nu atribui posturile vacante de la Curtea Supremă într-un an electoral. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Institutul de Cardiologie va fi renovat din bani europeni

Institutul de Cardiologie va fi renovat din bani europeni Zece instituții medicale, printre care și Institutul de Cardiologie, vor fi reabilitate termic în cadrul proiectului...

Gălăgie la Judecătorie. Susținătorii lui Tauber și Guțul organizează un nou protest

Gălăgie la Judecătorie. Susținătorii lui Tauber și Guțul organizează un nou protest Un nou protest la Judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Susținătorii deputatei Marina...

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor Sindicaliștii consideră oportun examinarea posibilității stopării majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61...

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici Liderul belarus Alexandr Lukașenko a eliberat cel puțin 10 deținuți politici, inclusiv un veteran...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.