X

Democraţii din Camera Reprezentanţilor îi cer lui Pompeo să furnizeze documente referitoare la Ucraina

Preşedinţii democraţi ai comisiilor parlamentare de afaceri externe, informaţii şi supraveghere a executivului din Camera Reprezentanţilor au anunţat vineri că îi cer secretarului de stat american Mike Pompeo, un apropiat al preşedintelui Trump, să le transmită documente referitoare la Ucraina pentru a accelera ancheta în vederea începerii unei proceduri de destituire a preşedintelui SUA, informează agenţiile de presă internaţionale, potrivit agerpres.

“Refuzul de a respecta această citaţie va fi o dovadă de obstrucţionare a anchetei Camerei” Reprezentanţilor, se arată în cererea scrisă a liderilor celor trei puternice comisii parlamentare.
Termenul limită până la care Mike Pompeo trebuie să furnizeze documentele este 4 octombrie.

Citește și : Un palestinian a fost ucis de armata israeliană în timpul protestelor din Fâşia Gaza

Congresmenii solicită în special lista tuturor oficialilor din Departamentul de Stat care au “participat, pregătit sau primit o transcriere” a conversaţiei telefonice din 25 iulie 2019 dintre Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Democraţii îi reproşează preşedintelui american că în această conversaţie telefonică a solicitat ajutor pentru obţinerea de informaţii compromiţătoare despre rivalul său Joe Biden, unul din favoriţii Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Preşedintele Donald Trump a dezminţit că ar fi făcut presiuni asupra omologului ucrainean. El a repetat vineri că dialogul telefonic cu Zelenski a fost “perfect” şi “absolut legal”.

Marţi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat deschiderea unei anchete ce urmăreşte punerea sub acuzare a preşedintelui american, o procedură la care s-a recurs foarte rar în istoria politică a SUA.

“Comisiile realizează această anchetă cu celeritate şi în mod coordonat”, au subliniat liderii democraţi în comunicatul de presă menţionat anterior.

Citește și : Alegeri parlamentare anticipate în Austria: Sebastian Kurz, marele favorit

Aceştia au convocat, de asemenea, cinci oficiali din cadrul Departamentului de Stat pentru a face depoziţii în perioada 2-10 octombrie. Printre aceşti oficiali se numără fosta ambasadoare a SUA la Kiev, Marie Yovanovitch, precum şi Kurt Volker, trimisul special al SUA pentru Ucraina.

Tags: Camera ReprezentantilorMike PompeoNancy PelosiSUATrumpucraina
Categorii: Știrile zilei