X

Democraţii lui Biden le cer republicanilor să ‘accepte realitatea’ şi să se concentreze pe pandemie

Liderii democraţi din Congresul SUA au făcut apel joi la republicani să accepte înfrângerea la alegeri a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump şi să se concentreze mai bine pe problema pandemiei de coronavirus, relatează dpa, potrivit agerpres.

Republicanii “sunt angajaţi acum într-un teatru al absurdului şi refuză să accepte realitatea”, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în cadrul unei conferinţe de presă cu Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senatul american.

Citeşte şi: Americanii NU mai au voie să investească în companii militare chineze

“Terminaţi cu circul şi începeţi să vă ocupaţi de ce contează cu adevărat pentru americani: sănătatea şi securitatea lor economică”, a spus Pelosi.

La rândul lui, Schumer i-a îndemnat pe republicani să “termine cu matrapazlâcurile”.

“În loc să se preocupe să unească această ţară ca să putem lupta împotriva duşmanului nostru comun, COVID-19, republicanii din Congres răspândesc teorii ale conspiraţiei, neagă realitatea şi otrăvesc fântâna democraţiei noastre”, a afirmat el.

Schumer i-a invitat şi el pe republicani să se concentreze pe problema agravării pandemiei, într-un context în care cazurile raportate de coronavirus au ajuns la noi niveluri record şi în SUA, iar spitalizările şi decesele sunt de asemenea în creştere.

Atât Schumer, cât şi Pelosi le-au cerut republicanilor să relanseze negocierile pentru un nou pachet de măsuri pentru stimularea economiei, afectate de criza coronavirusului.

Prevederile cheie ale primului pachet de asistenţă, adoptat de Congres mai devreme în acest an, în valoare de aproape 3 mii de miliarde de dolari, au expirat sau sunt pe cale să expire, iar discuţiile privind un nou set de măsuri de ajutor sunt blocate de disputele partizane.

Semn că dezacordurile continuă, liderul majorităţii din Senat, republicanul Mitch McConnell, a respins apelul lansat de Schumer şi Pelosi, în remarci făcute în faţa presei, preluate de CNBC.

McConnell, la fel ca alţi republicani din Senat, a refuzat să-l recunoască pe democratul Joe Biden ca preşedinte ales, după ce a fost declarat câştigător al alegerilor din 3 noiembrie. Trump însuşi a refuzat să accepte înfrângerea şi susţine că alegerile au fost fraudate, iar echipa sa a lansat o serie de acţiuni în justiţie în acest sens. Totuşi, avocaţii săi nu au avut până acum câştig de cauză şi nu au putut demonstra producerea de fraude majore.

Din contră, într-o aparentă respingere a alegaţiilor lui Trump, un grup de oficiali responsabili cu securitatea alegerilor, inclusiv din Agenţia pentru securitate informatică şi a infrastructurii (CISA), a asigurat că alegerile din 3 noiembrie au fost “cele mai sigure din istoria americană”. “Nu există dovezi că vreo maşină de vot ar fi şters sau pierdut voturi, ar fi modificat voturi sau ar fi fost compromisă în vreun fel”, au susţinut aceştia.

Citeşte şi: NU există ‘nicio dovadă’ de buletine de vot pierdute sau modificate în alegerile din SUA

Între timp, Joe Biden a început deja să se ocupe de tranziţie, în pofida lipsei de cooperare din partea administraţiei Trump, care pare că are de gând să se agaţe de putere. Miercuri, Biden l-a desemnat ca viitor şef al cancelariei prezidenţiale după ce va prelua mandatul, în ianuarie, pe fostul “ţar Ebola” al administraţiei lui Barack Obama, Ron Klain, alegere care vrea să scoată în evidenţă prioritatea acordată de Biden demersurilor de a ţine în frâu pandemia.

Trump, în ce-l priveşte, nu a luat poziţie în legătură cu intensificarea propagării virusului în ţară, lansând în schimb un val de mesaje pe Twitter în care critică alegerile.

Pe plan mondial, o serie întreagă de lideri au sunat să-l felicite pe Biden. Joi, preşedintele ales a vorbit cu Papa Francisc, care l-a binecuvântat şi l-a felicitat, iar liderul democrat şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu suveranul pontif în probleme cum sunt combaterea sărăciei şi a schimbărilor climatice şi imigraţia.

Tags: Agenţia pentru securitate informatică şi a infrastructurii (CISA)alegeriChuck Schumercongrescovid-19Joe BidenNancy Pelosipandemiepartidul democratPartidul republicanSUA
Categorii: Știrile zilei