Democrații lui Moon Jae-in PIERD alegerile în Seul şi Busan

Publicat:

Partidul Democrat al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in a suferit înfrângeri devastatoare în alegerile pentru desemnarea primarilor principalelor două oraşe ale ţării, Seul şi Busan, unde au avut câştig de cauză candidaţii opoziţiei conservatoare, cu un an înaintea scrutinului prezidenţial, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Cele două oraşe, care erau conduse de Partidul Democrat, nu mai aveau de anul trecut primari.


Citește și : Situația devine disperată la Kiev, Ucraina înregistrează un record de decese

La Seul, edilul Park Won-soon s-a sinucis în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală, iar la Busan, oraş portuar din sudul ţării, primarul a demisionat.

Împreună, cele două oraşe deţin în jur de un sfert din populaţia ţării, iar aceste alegeri locale erau văzute ca un barometru în perspectiva scrutinului prezidenţial din martie 2022.

În capitală, candidatul Partidului Poporului (conservator), Oh Se-hoon, a câştigat în toate cele 25 de districte în faţa reprezentantului Partidului Democrat, cu un scor total de 57,5%-39,2%, potrivit Comisiei electorale naţionale.

Victoria conservatorilor a fost şi mai clară la Busan, cu 62,7% din voturi la 34,4%.

Preşedintele Moon şi partidul său şi-au văzut cota de popularitate coborând dramatic în ultimele luni mai ales din cauza unei explozii a preţurilor la imobiliare, a adâncirii inegalităţilor şi a numeroaselor scandaluri de corupţie şi de agresiuni sexuale în care au fost implicaţi responsabili de rang înalt.

‘Accept solemn sancţiunea poporului’, a spus Moon, promiţând să ‘se ocupe de treburile statului cu un simţ mult mai acut al responsabilităţilor’, a transmis purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.

Noii primari vor efectua cele 14 luni rămase din mandatele de patru ani ale predecesorilor lor.

Potrivit Comisiei electorale, este pentru prima oară când rata de participare la alegerile locale depăşeşte 50%.

Moon, ales în 2017 şi care, potrivit Constituţiei, nu are dreptul la un al doilea mandat, a înregistrat o scădere spectaculoasă a cotei sale de popularitate.

Citește și : Ungaria relaxează unele restricții în ziua în care raportează cel mai mare număr de decese

Conform unui sondaj Gallup Korea, săptămâna trecută ea nu mai atingea decât 32%, în timp ce 58% dintre respondenţi îi dezaprobau acţiunile.

Rezultatele acestor alegeri municipale contrastează cu cele ale legislativelor de anul trecut, care au adus Partidului Democrat o victorie clară şi o largă majoritate în Adunarea Naţională. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.