X

Demonstrații în Serbia împotriva violenţelor

Mii de oameni au demonstrat sâmbătă seara în Belgrad şi în alte oraşe din Serbia împotriva violenţelor din această ţară din Balcani, transmite dpa, potrivit agerpres.  

Acesta a fost al 10-lea protest la rând, după ce 18 oameni au fost ucişi în două atacuri armate care au avut loc în mai.

Citește și : Premierul olandez Rutte anunță demisia guvernului său

Participanţii la mitingul din Belgrad s-au strâns în faţa parlamentului, în centrul capitalei. Ei au mărşăluit către comandamentul poliţiei din Belgrad, aflat la 1,5 kilometri distanţă, potrivit relatărilor din mass-media locale.

Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Aleksandar Vucic şi a oficialilor care conduc aparatul de securitate. Ei l-au acuzat pe Vucic şi presa tabloidă pe care o controlează că au creat un climat de ură şi violenţă.

Scopul marşului către cartierul general al poliţiei belgrădene a fost acela de a arăta solidaritate cu poliţişti implicaţi în descoperirea unei plantaţii de droguri în apropiere de Belgrad. Agenţia dpa notează că se spune că proprietarul acelei plantaţii a fost un asociat de afaceri al fratelui lui Vucic.

Proteste similare au avut loc în oraşele Novi Sad, Niş, Kragujevac şi Valjevo.

Partidele de opoziţie de stânga şi liberale, precum şi mişcări civile au făcut apel la organizarea de mitinguri.

Citește și : Casa Albă: Ucraina ‘nu se va alătura NATO’ la finalul summitului de la Vilnius

La Belgrad, numărul participanţilor la protestul de sâmbătă a fost mai mic decât în weekend-urile precedente. Organizatorii spun însă că se aşteptau la această situaţie, ca urmare a faptului că mulţi oameni sunt în concedii. Ei se aşteaptă ca protestele să capete din nou forţă, începând din luna septembrie.

Tags: BelgradprotestserbiaViolente
Categorii: Diaspora