X

Denis Urechi: Ministra finanțelor este o persoană cu integritate pusă la îndoială

Omul de afaceri Denis Urechi susține că ministra finanțelor, Veronica Sirețeanu, este o persoană cu integritate pusă la îndoială. Soțul său, Octavian Sirețeanu, prin împrumut și prin cesiuni de creanțe a dobândit de la inculpații în dosarul frauda bancară sume uriașe de bani, potrivit stiri.md.

Într-o conferință de presă la IPN, Denis Urechi a menționat că este vorba despre dobândirea a circa 500 de mii de euro în calitate de împrumut de la Ion Lambantu și Iurie Drozd, ambii inculpați în dosarul frauda bancară. De asemenea, în calitate de cesiune de creanță Octavian Sirețeanu are luați de la Ion Lambantu sume de aproximativ de 50 de mii de euro, transmite Știri.md.

Citește și : Grav accident la ieşirea din Chişinău

Potrivit lui Denis Urechi, Octavian Sirețeanu este succesor de drept a lui Ion Bulgacov, persoana care deține bunuri gajate la Banca de Economii. Însă în declarația de avere și interese personale Veronica Sirețeanu indică doar faptul că soțul său are doar un salariu de 19 mii de lei și nu este clar de ce ministra nu indică și toate împrumuturile soțului său în sumă de 500 de mii de euro de la inculpații în dosarul frauda bancară.

Omul de afaceri mai spune că toți banii care au fost fraudați la prima etapă a fraudei bancare au fost investiți în trafic de cocaină. Potrivit lui, acest lucru îl cunosc procurorii, aceste fapte sunt investigate și în cadrul cauzelor penale gestionate de organele de urmărire penală din afara Republicii Moldova.

În perioada 2020-2021 au fost făcute comisii rogatorii cu scopul de a stabili beneficiarii finali ai banilor furați din Banca de Economii. Anume în această perioadă s-a stabilit unde sunt banii furați și cine este beneficiar. După ce Alexandr Stoianoglo a fost înlăturat de la conducerea Procuraturii Generale, toți procurorii care în această perioadă au gestionat dosarul frauda bancară s-au pomenit cu dosare penale, spune Denis Urechi. Doar că aceste dosare sunt puse pe pauză pentru că sunt implicate și persoane ce dețin funcții importante în stat, a adăugat omul de afaceri.

Citeşte şi: Oficial român: Nu vorbim cu Mitropolia Moldovei, iar sprijinul pentru Mitropolia Basarabiei nu este politic

Denis Urechi spune că a trimis prim-ministrului Dorin Recean nota informativă cu descrierea evenimentelor ce au avut loc și cu precedente de acest fel, însă timp de patru luni nu s-a întreprins nici o măsură.

Tags: Banca de EconomiiDenis UrechiOctavian SirețeanuVeronica Sirețeanu
Categorii: Politică