X

Denuclearizarea Coreei de Nord: Pompeo a început a doua zi a discuţiilor la Phenian

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a început sâmbătă la Phenian a doua zi a discuţiilor cu colaboratorul apropiat al liderului nord-coreean, cele două ţări căutând să pună în aplicare un plan de denuclearizare, transmite AFP, potrivit agerpres.

Secretarul de stat american este găzduit într-o elegantă casă de oaspeţi din Phenian unde a putut discuta cu Kim Yong Chol, braţul drept al liderului nord-coreean, Kim Jong Un.

Citește și : 18 persoane au fost ucise în explozia unei maşini capcană în estul Siriei (OSDO)

Obiectivul acestei întâlniri este de a dezvolta o foaie de parcurs detaliată spre “denuclearizarea completă” a Peninsulei Coreene, aşa cum s-a convenit cu prilejul istoricei întâlniri de la Singapore, la 12 iunie, dintre preşedintele american, Donald Trump, şi Kim Jong Un.

Nu se ştie dacă Mike Pompeo va fi primit de liderul nord-coreean.

Sâmbătă dimineaţă, Mike Pompeo şi-a părăsit locuinţa pentru a se deplasa într-un loc de unde a avut o convorbire telefonică securizată cu Donald Trump, departe de orice posibilă supraveghere nord-coreeană, înainte de a relua negocierile în jurul orelor 09.00 (00.00 GMT).

Kim Yong Chol l-a întrebat pe Mike Pompeo dacă a dormit bine în prima noapte petrecută în ţara lui. Pompeo a răspuns afirmativ, apoi cei doi au avut o scurtă discuţie înainte ca jurnaliştii să fie rugaţi să părăsească sala.

Vineri, Kim Yong Chol l-a salutat pe Mike Pompeo la sosirea acestuia la Phenian şi a deschis discuţiile, dezvăluind că este a treia vizită întreprinsă în Coreea de Nord de oficialul american.

Citește și : Theresa May propune crearea unei zone de liber schimb între Regatul Unit şi UE pentru post-Brexit

Mike Pompeo, însoţit de înalţi demnitari din Departamentul de Stat şi CIA, a avut un schimb de păreri cu gazdele nord-coreene, înainte de a petrece prima noapte la Phenian.

Kim Yong Chol şi Mike Pompeo urmează să continue discuţiile întreaga zi de sâmbătă, după care secretarul de stat american va zbura spre Tokyo pentru a-i informa pe aliaţii japonez şi sud-coreean ai Washingtonului despre progresele obţinute în negocieri.

Tags: Donald TrumpKim Jong UnKim Yong-cholMike PompeoPhenianSecretarul de statsingapore
Categorii: Știrile zilei