X

Denzel Washington interpretează un avocat excentric în ‘Roman J. Israel, Esq’

În drama juridica ”Roman J. Israel, Esq.”, Denzel Washington joaca rolul unui avocat excentric si idealist care încearca sa nu se îndeparteze de la principii atunci când începe munca la o firma importanta. Înca de la prima lectura a scenariului, actorul american marturiseste ca a fost imediat intrigat de proiectul care i-a oferit sansa unui rol diferit de cele de pâna acum.

Personajul lui, Roman Israel, avocat stralucit, posesorul unui talent extraordinar de a memora o cantitate impresionanta de cazuri, nu are însa nicio abilitate sociala si simte nevoia sa spuna mereu tot ce-i trece prin cap, indiferent de situatie. Pentru a-l întruchipa, Washington renunta la carisma si farmecul sau obisnuite, înlocuindu-le cu ticuri nervoase, privire încrucisata si bâlbe.

Actorul spune ca si-a construit personajul inspirându-se din comportamentul copilului unui prieten. ”Cunosc un tip, nu o sa spun cine este, dar fiul lui sufera de o tulburare de spectru autist si lucra tot pentru o firma de avocatura”, a povestit actorul pentru Daily News. ”Stia totul despre legi si domeniul juridic, asa ca am facut multa documentare despre sindromul Asperger si tulburarile din spectrul autist si am mers în acea directie”.

Israel este multumit cu rutina zilnica a sandviciurilor cu unt de arahide si cu munca de documentare pentru cazuri, dar este adus cu forta în instanta când avocatul principal al firmei unde lucra face un atac de cord si apoi moare. Dupa o cariera dedicata ajutorarii celor saraci si oprimati, Israel începe sa fie chinuit de gândul ca îsi pierde idealurile dupa ce accepta o slujba la o firma mai mare.

”În mod fundamental a fost ceva ce nu am mai facut înainte si atât de diferit de personajul din ‘Fences”’, a spus Washington pentru Daily News, referindu-se la filmul din 2016 în care a avut rolul principal si pe care l-a si regizat. ”A fost scenariul potrivit, scriitorul si regizorul potriviti, la timpul potrivit, iar descoperirea personajului a fost o calatorie minunata”, a completat actorul.

Israel este un nostalgic. Poarta costume retro si o coafura afro. Regizorul si scenaristul Dan Gilroy s-a inspirat în modelarea personajului din imaginea activistilor din anii ’60-’70 care luptau pentru pace, drepturile femeilor si egalitate sociala.

”Roman crede în ceva mai puternic decât el”, a spus Gilroy pentru The News. ”Legea, într-un fel, este religia lui. Treaba cu credinta este ca te motiveaza sa te scoli din pat dimineata, te ghideaza în timpul zilei si îti da ceva la care sa tintesti. Dar te tine la un standard la care e greu sa te mentii, iar Roman a platit un pret pentru ca s-a sacrificat pentru alti oameni”.

Denzel Washington marturiseste ca este multumit de personajul pe care l-a construit: ”Chiar îl iubesc pe Roman. Îmi place de el”, spune actorul . ”Am urmarit filmul si mi-am spus ‘Îmi place tipul asta. Îl sustin.’ L-am interpretat si înca îl mai sustin. Câteodata îmi spun ‘Nu face aia, nu face ailalta.’ Se straduieste atât de tare, nu poti decât sa-l iubesti. Nu cred ca am mai spus asta despre un alt personaj pe care l-am interpretat”

Denzel Washington a fost nominalizat la opt premii Oscar si a câstigat celebra statueta de doua ori, pentru ”Training Day” (2002) si ”Glory” (1990). Este de asemenea producator si regizor. Este cunoscut pentru rolurile sale biografice precum cel al activistului anti-apartheid Steve Biko din ”Cry Freedom”, al avocatului Malcolm X în ”Malcolm X” sau al poetului si educatorului Melvin B. Tolson în ”The Great Debaters”. În completarea succeselor sale de pe marele ecran, Washington intentioneaza sa se întoarca pe Broadway în primavara pentru a juca în piesa ”The Iceman Cometh”. Capacitatea sa de a lucra atât pe scena cât si în fata camerei sau în scaunul regizoral este principalul motiv al longevitatii carierei sale în industria cinematografica.

”Cred o parte este pentru ca fac trei lucruri”, spune Washington. ”Nu doar joc în filme… încerc sa devin mereu mai bun. Ma dezvolt ca actor si vine un moment în viata când îti spui ‘ei bine, nu stiu câte zile mi-au mai ramas, dar mai am atâtea roluri’. Sunt interesat de diverse provocari, sa ma autodepasesc si sa încerc sa devin mai bun”, marturiseste Denzel Washington.

”Roman J. Israel, Esq.” a avut premiera pe ecranele nord-americane la 22 noiembrie, si va putea fi vizionat în România din ianuarie 2018.

Tags: avocatDenzel WashingtonEsq.filmRoman IsraelRoman J. Israel
Categorii: Știrile zilei