X

Departamentul de Stat american revizuieşte decizia privind genocidul din provincia chineză Xinjiang, pentru a asigura aplicarea

Departamentul de Stat american revizuieşte în prezent constatarea fostului guvern conform căreia China se face vinovată de genocid prin reprimarea uigurilor din provincia Xinjiang, pentru a asigura menţinerea deciziei din mandatul fostului preşedinte Donald Trump, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Linda Thomas-Greenfield, desemnată de preşedintele Joe Biden ca ambasadoare la ONU, a fost audiată miercuri în comisia pentru afaceri externe a Senatului. Ea a explicat că revizuirea este necesară deoarece sub administraţia Trump “nu au fost urmate toate procedurile”. “Se urmăreşte asigurarea urmării acestora pentru a garanta că se menţine desemnarea” practicilor chineze drept genocid.

Citește și : FBI nu ştie nici acum unde este laptopul lui Nancy Pelosi FURAT din Capitoliu

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a luat decizia săptămâna trecută, cu numai o zi înainte de începerea mandatului prezidenţial al lui Biden. El a susţinut că genocidul împotriva minorităţii uigure, formate mai ales din musulmani, din nord-vestul Chinei a fost constatat “după examinarea atentă a faptelor disponibile” şi a acuzat Partidul Comunist Chinez de crime împotriva umanităţii comise cel puţin din martie 2017.

China a fost condamnată în întreaga lume pentru aşa-numitele “centre de formare vocaţională” din Xinjiang, care oficial au menirea de a elimina extremismul, dar sunt considerate de mulţi lagăre de reeducare. Beijingul a respins acuzaţiile privind abuzurile.

Congresul Statelor Unite a adoptat în 27 decembrie o lege prin care obliga guvernul de la Washington să stabilească în termen de 90 de zile dacă China a comis crime împotriva umanităţii sau genocid.

Citește și : Fostul bodyguard al lui Macron este acuzat pentru paşapoartele sale diplomatice şi de serviciu

Noul secretar de stat american, Anthony Blinken, a declarat comisiei pentru afaceri externe a Senatului, la audierile de săptămâna trecută pentru confirmarea pe post, că a fost de acord cu declaraţia predecesorului său privind genocidul.

Ambasada chineză la Washington a reacţionat la anunţul lui Pompeo afirmând că “aşa-numitul genocid din Xinjiang este pur şi simplu o minciună. Este o farsă utilizată pentru a discredita China” şi a respins declaraţia ca pe un “amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei”.

Tags: ChinaDonald TrumpJoe BidenLinda Thomas-GreenfieldONUXinjiang
Categorii: Știrile zilei