Departamentul Justiției americane cenzurează raportul lui Mueller

Publicat:

Ministerul Justiţiei din SUA, care se confruntă cu presiuni crescânde de a face public raportul procurorului special Robert Mueller privind implicarea Rusiei în campania prezidenţială din 2016, şi-a reiterat joi sprijinul pentru menţinerea confidenţialităţii anumitor informaţii din document, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Departamentul Justiţiei a explicat că ministrul William Barr trebuie să elimine din raportul de aproape 400 de pagini o serie de informaţii cu caracter confidenţial, în timp ce preşedintele comisiei pentru justiţie din Camera Reprezentanţilor, democratul Jerrold Nadler, i-a cerut ministrului justiţiei să dea publicităţii varianta integrală a raportului şi să facă publice “imediat” rezumatele documentului pregătite de echipa lui Mueller, precum şi comunicaţiile dintre echipa procurorului special şi minister în legătură cu acest raport.


Citește și: Sute de oameni au demonstrat în SUA pentru publicarea raportului lui Robert Mueller

Ministerul Justiţiei susţine însă că rezumatele solicitate conţin informaţii secrete care ţin de un mare juriu şi care, conform legii, nu pot fi făcute publice. În ce-l priveşte, William Barr – numit de preşedintele republican – s-a angajat să prezinte o variantă redactată a raportului până la jumătatea acestei luni.

Săptămâna trecută, ministrul justiţiei a asigurat că ancheta lui Mueller, care a durat 22 de luni, nu a stabilit că echipa de campanie a lui Trump a complotat cu Rusia şi că procurorul special nu a ajuns la concluzia că Trump ar fi “interferat” în mod ilegal cu ancheta rusă. Deşi Mueller nu l-a exonerat pe Trump, Barr a precizat că în opinia sa nu sunt suficiente dovezi pentru a demonstra că preşedintele ar fi “obstrucţionat” justiţia.

Ziarele New York Times şi Washington Post au relatat săptămâna aceasta că unii dintre membrii echipei de anchetă a lui Mueller au fost nemulţumiţi de felul în care a prezentat ministrul concluziile investigaţiei.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului Justiţiei, Kerri Kupec, a explicat că pe fiecare pagină a raportului Mueller figurează avertismentul că ar putea conţine materiale confidenţiale şi de aceea William Barr a decis să publice cât mai rapid principalele concluzii. Ministerul “continuă să lucreze cu procurorul special la redactarea adecvată a raportului pentru ca acesta să poată fi prezentat Congresului şi opiniei publice”, a asigurat Kupec într-un comunicat.

Citește și: Donald Tusk propune o amânare flexibilă a Brexit-ului

Miercuri, comisia pentru justiţie l-a autorizat pe Jerrold Nadler să ceară ministerului justiţiei publicarea raportului integral, făcând astfel un pas către o confruntare legală cu administraţia Trump. Nadler, care nu a formulat deocamdată o dispoziţie în acest sens, a insistat că nu ministrul justiţiei, ci Congresul este cel care stabileşte ce informaţii trebuie făcute publice.

În ce-l priveşte, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat Congresului că încă nu a consultat raportul Mueller.

Joi, câteva sute de persoane s-au adunat în faţa Casei Albe din Washington şi în Times Square din New York la apelul unor organizaţii militante de orientare liberală, pentru a cere publicarea acestui raport. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cazuri de utilizare a resurselor administrative de PAS și BP Victoria în raionul Orhei, consemnate în raportul Promo-Lex. A făcut agitație și biserica

Cazuri de utilizare a resurselor administrative de PAS și BP Victoria în raionul Orhei, consemnate în raportul Promo-Lex. A făcut agitație în biserică Asociația Obștească...

Germania îl va primi pe Biden cu cele mai înalte onoruri săptămâna viitoare

Germania îl va primi pe Biden cu cele mai înalte onoruri săptămâna viitoare Germania îl va primi pe preşedintele SUA, Joe Biden, cu cele mai...

Ploaie torențială și furtuni azi în Moldova: Meteorologii avertizează asupra vremii imprevizibile

Ploaie torențială și furtuni azi în Moldova: Meteorologii avertizează asupra vremii imprevizibile Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că astăzi vremea în Moldova va fi instabilă,...

Arheologii din Peru au descoperit un loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani

Arheologii din Peru au descoperit un loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani Arheologii au dezgropat de pe un teren viran din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.