X

Deportările din SUA şi Mexic către Guatemala au crescut cu 11,5% în 2019

Statele Unite şi Mexicul au deportat în 2019, pe cale terestră şi aeriană, un număr de 102.846 guatemalezi, o creştere de 11,5% faţă de 2018, transmite EFE luni, scrie agerpres.

Cifra este a doua ca mărime din istoria ţării din America Centrală, după cea înregistrată în 2015, an în care 106.488 guatemalezi au fost oficial trimişi înapoi, conform datelor Direcţiei Generale de Migraţie.

Citește și : Erdogan a trimis în Parlament o moţiune în vederea autorizării desfăşurării de militari turci în Libia

Autorităţile guatemaleze relevă pentru 2019, până la 26 decembrie, un total de 48.686 deportări din Mexic pe cale terestră şi 54.160 din SUA pe cale aeriană.

Cele 102.846 persoane deportate reprezintă o creştere de 11,5 % în comparaţie cu 2018, când 92.524 persoane au fost trimise înapoi în Guatemala.

În 2017, totalul a fost de 65.904 persoane deportate, cu 56% mai puţin decât în ultimele 12 luni.

Potrivit experţilor, în ultimii cinci ani mii de guatemalezi au emigrat în mod ilegal în SUA în căutarea unui viitor mai bun, la depărtare de violenţa şi de lipsa de oportunităţi de acasă. În multe cazuri, imigranţii au călătorit împreună cu copiii lor, unii dintre ei minori.

În jur de trei milioane de guatemalezi locuiesc în Statele Unite, pe baza estimărilor oficiale, mare parte dintre aceştia în mod clandestin.

Deportările din SUA către Guatemala au crescut cu 5,4% faţă de 2018 şi cu 18,3 % în cazul celor din Mexic, pentru acelaşi interval.

Conform Direcţiei Generale de Migraţie, din cele 54.160 persoane deportate din SUA, aproape 7.000 sunt femei, iar 3.000 sunt minori.

SUA şi Guatemala au semnat pe 26 iulie un acord de cooperare în care naţiunea central-americană este desemnată ca “ţară terţă sigură”.

Termenul “ţară terţă sigură”, aşa cum este definit de Agenţia ONU pentru Refugiaţi, este un concept folosit pentru “a transfera responsabilităţile examinării unei cereri de azil într-o ţară gazdă către o alta care este considerată sigură” pentru solicitant pe timpul desfăşurării procedurii.

Citește și : Iranul a reţinut o navă bănuită de contrabandă cu combustibil în Golf

Acordul a fost semnat la Casa Albă de ministrul de interne din Guatemala, Enrique Degenhart, cu mandat din partea preşedintelui ţării, Jimmy Morales.

Cu toate acestea, detaliile acordului nu au fost dezvăluite în întregime în Guatemala, iar preşedintele ales, Alejandro Giammattei, a declarat pe 20 decembrie că, în lipsa informaţiilor de la guvern, nu este la curent cu toate prevederile documentului.

Până în prezent, autorităţile americane au transferat în Guatemala, ca ţară terţă sigură, aproximativ 40 de migranţi din Salvador şi Honduras.

Tags: America CentralaGuatemalaimigrantimexicStatele UniteSUA
Categorii: Știrile zilei