X

Depresiunea tropicală Gordon a generat ploi abundente, uraganul Florence se îndreaptă spre Insulele Bermude

Depresiunea tropicală Gordon s-a îndreptat spre nord în cursul zilei de joi, ameninţând cu ploi abundente statele federale americane din centrul acestei ţări, în timp ce uraganul Florence se îndreaptă spre Insulele Bermude cu vânturi ce ating viteze de 185 de kilometri pe oră, au anunţat meteorologii din Statele Unite, citaţi de Reuters, potrivit agerpres.

În zone aflate în nord-vestul statului Mississippi şi în mare parte din statul Arkansas vor cădea precipitaţii de 180 mililitri cubi sau chiar mai mari până sâmbătă, crescând riscul de inundaţii şi viituri, au avertizat specialiştii de la National Hurricane Center (NHC) din Statele Unite.

Citește și : Rusia ‘ucide şi va ucide terorişti’ la Alep, Idlib şi oriunde în altă parte în Siria (Maria Zaharova)

Gordon, o furtună tropicală care a inundat străzi din Alabama, Louisiana, Arkansas şi Mississippi, a provocat pagube materiale minime după ce a ajuns pe continent, marţi seară. O fetiţă de doi ani a murit după ce un copac a căzut pe rulota în care locuia familia acesteia, în oraşul Pensacola din statul Florida.

Hillarie Jones, managerul restaurantului Bob’s Downtown Diner din oraşul Mobile, Alabama, a spus că a fost nevoită să îşi închidă stabilimentul, dar, din fericire, furtuna nu a provocat avarii la nivelul imobilului său.

“Motivul pentru care am închis ieri restaurantul a fost acela ca angajaţii noştri să nu fie nevoiţi să vină la lucru pe timp de furtună”, a precizat ea.

Până joi dimineaţă, mai puţin de 1.000 de locuinţe şi sedii de firme au rămas fără electricitate, potrivit site-ului PowerOutages.com, în contextul în care companiile de utilităţi au reuşit să restaureze foarte repede aprovizionarea cu energie electrică pentru zeci de mii de clienţi din regiunile menţionate.

Companiile de energie şi operatorii portuari de pe coasta americană a Golfului Mexic au depus eforturi intense pentru a-şi relua operaţiunile în ritm normal, după ce furtuna tropicală Gordon a determinat închiderea a 9% din producţia de petrol şi gaze naturale din zonă.

Citește și : Pence și Pompeo neagă că fi scris editorialul critic la adresa lui Trump

În Oceanul Atlantic, uraganul Florence, inclus în categoria a treia pe o scală de cinci categorii, s-a îndreptat spre Insulele Bermude, unde va rămâne, potrivit prognozelor, până vineri. Este prea devreme pentru a spune dacă uraganul va lovi insula, precizează NHC.

“Valuri mari generate de Florence vor începe să afecteze Insulele Bermude vineri şi vor ajunge în zone de pe coasta estică a Statelor Unite pe durata acestui weekend. Aceste valuri vor cauza cel mai probabil o maree şi curenţi periculoşi”, precizează NHC.

Florence, primul uragan major format în sezonul uraganelor din Atlantic, se afla joi dimineaţă la o distanţă de 1.885 de kilometri faţă de Insulele Bermude.

Specialiştii se aşteaptă ca uraganul Florence să scadă în intensitate, însă va rămâne totuşi un uragan destul de puternic în următoarele zile, precizează meteorologii de la NHC.

Tags: AlabamaGordonInsulele BermudeMississippiNHCploi abundenteStatele Uniteuragan
Categorii: Știrile zilei