X

Un deputat rus cere ANULAREA decretului prin care URSS ceda Crimeea Ucrainei

Rusia, ca succesoare a Uniunii Sovietice, ar trebui să anuleze decretul prezidiului Sovietului Suprem din 1954 privind transferul Peninsulei Crimeea către RSS Ucraineană, a propus luni politicianul rus Konstantin Zatulin, deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a cărui iniţiativă a suscitat o reacţie de aprobare la Simferopol, capitala Crimeii, relatează marţi agenţia de presă RIA Novosti, conform agerpres.

În opinia sa, revocarea acestui act ar putea să oprească toate discuţiile despre faptul că “ruşii au luat pământul cuiva”.

Citeşte şi: Doi copii au murit şi numeroşi sunt răniţi, după ce o maşină de teren A INTRAT cu viteză într-o şcoală din Australia – FOTO/VIDEO

“Ideea are dreptul la viaţă şi, probabil, ar trebui să fie adoptată pentru satisfacţia morală, dar pentru ţările occidentale acest lucru nu va fi un motiv pentru încetarea jocurilor politice şi a retoricii lor în jurul Crimeii”, a reacţionat vicepreşedintele parlamentului din Crimeea, Remzi Iliasov.

Acesta a subliniat că Rusia nu trebuie să demonstreze nimănui că Peninsula Crimeea este parte a teritoriului ei. “Este o realitate care nu poate fi pusă în discuţie”, a adăugat el.

Este necesar, a spus Iliasov, ca eforturile să se concentreze pe depăşirea sancţiunilor occidentale împotriva peninsulei.

Conform RIA Novosti, decretul privind transferul Crimeii către RSS Ucraineană, care făcea partea din cadrul URSS pe atunci, este considerat adeseori ca o iniţiativă personală a secretarului general al CC al PCUS de la acea vreme, Nikita Hruşciov. După dezmembrarea URSS, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, iar Moscova a început să plătească chirie Kievului pentru baza din Sevastopol a Flotei Rusiei din Marea Neagră.

Citeşte şi: Atac armat cu lansatoare de rachetă şi grenade asupra unui post tv din Afganistan – FOTO

După înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici de la putere în Ucraina în februarie 2014 în urma unei mişcări de protest fără precedent în această ţară şi venirea la conducere a forţelor prooccidentale la Kiev, Rusia a anexat Crimeea în martie 2014. Anexarea peninsulei de către Moscova a fost precedată de un referendum la care majoritatea locuitorilor Crimeii au votat pentru separarea de Ucraina şi alipirea la Rusia, dar rezultatele acestui referendum nu au fost recunoscute niciodată până acum de Kiev şi Occident.

Ca urmare a gestului Rusiei, Uniunea Europeană şi SUA au impus în 2014 o serie de sancţiuni împotriva Moscovei care funcţionează şi în prezent. Sancţiunile occidentale vizează de asemenea şi Crimeea. 

Tags: crimeeaDuma de Statflota rusakievKonstantin ZatulinmoscovaNikita HruşciovRemzi IliasovrusiaSevastopolSimferopolucrainaURSSViktor Ianukovici
Categorii: Știrile zilei