Deputaţii francezi au adoptat a doua componentă a proiectului de reformă a pensiilor

Publicat:

Deputaţii francezi au adoptat joi a doua componentă a proiectului de reformă a pensiilor – reformă ce a generat o amplă mişcare de contestare în Franţa – în absenţa opoziţiei care a decis să părăsească Adunarea Parlamentară în semn de protest, informează vineri AFP, potrivit agrepres.

Proiectul legii organice a fost adoptat cu 98 de voturi contra 1, opoziţia de stânga ca şi cea de dreapta neparticipând la scrutin.


Citeşte şi: Un deputat şi un angajat al Parlamentului francez au fost infectaţi cu coronavirus

Deputaţii francezi erau mobilizaţi de o lună asupra acestei reforme şi au demarat miercuri examinarea acestui text organic, după adoptarea părţii principale a proiectului, marţi, folosind controversatul articol 49-3 al Constituţiei, ce permite evitarea unui vot în Parlament.

În mai multe oraşe din Franţa, printre care Lille, Rennes, Le Havre sau Caen, câteva mii de persoane s-au mobilizat joi pentru a cere retragerea reformei pensiilor.

Cele mai mari mobilizări au avut loc la Marsilia, unde, potrivit poliţiei, au manifestat aproape 2.000 de oameni, şi la Lyon, unde între 1.600 şi 4.000 de persoane s-au adunat sub o ploaie torenţială, potrivit cifrelor Prefecturii Departamentului Rhone şi Confederaţiei Generale a Muncii (CGT).

Textul fixează o “regulă de aur” asupra echilibrului viitorului sistem universal al pensiilor şi prevede o aplicare anticipată a reformei începând din 2022 pentru parlamentari.

După vot, grupul prezidenţial La République En Marche (LREM) a evocat “un text fundamental pentru viitorul sistem universal al pensiilor”.

Mişcările de opoziţie, mobilizate de la începutul lucrărilor la nivel de comisie, la 3 februarie, şi-a menţinut presiunea, continuând să critice o reformă “lipsită de inimă”, potrivit stângii, şi care nu este finanţată, potrivit dreptei. Aceleaşi acuzaţii mai mult sau mai puţin ca cele asupra primei părţi, denunţată atât de dreapta, cât şi de stânga drept “un fiasco”.

Acest proiect-far al preşedintelui Emmanuel Macron a declanşat de la începutul lui decembrie un conflict social excepţional de lung în Franţa, în special în transporturi, dar şi printre avocaţi sau la Opera din Paris.

Citeşte şi: Grecia impune restricţii de navigaţie în jurul unor insule

O nouă zi de mobilizare este anunţată pentru 31 martie.

Reforma urmează să fie supusă la vot în Senat la sfârşitul lui aprilie, unde senatorii comunişti au promis deja “o lungă dezbatere”.

Guvernul mizează pe o adoptare definitivă a reformei înainte de începutul verii. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.