Deputaţii francezi califică drept genocid foametea provocată de sovietici în Ucraina la începutul anilor 1930

Publicat:

Adunarea Naţională a Franţei a recunoscut marţi drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autorităţile sovietice şi care a ucis câteva milioane de persoane, un vot salutat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP, potrivit agerpres.

“Recunoştinţă faţă de deputaţii din Adunarea Naţională pentru această decizie istorică”, a reacţionat Volodimir Zelenski într-un tweet postat în franceză la scurt timp după vot.


Citeşte şi: Preşedinta BCE a fost uşor rănită într-un accident rutier – Black News

Într-o rezoluţie adoptată aproape cu unanimitate (168 de voturi pentru şi 2 împotrivă), deputaţii francezi au îndemnat guvernul să recunoască la rândul său Holodomorul drept genocid, pentru a răspunde aşteptărilor Kievului cu privire la acest subiect dureros, reanimat după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Holodomorul (exterminare prin foame), “este istoria unei barbarii organizate” şi “utilizarea foametei ca armă politică”, a pledat prima semnatară a demersului, deputata Anne Genetet. Ea şi-a încheiat intervenţia cu un “Trăiască Ucraina liberă”, în prezenţa ambasadorului Ucrainei în Franţa.

Textul a fost co-semnat de membrii a şapte dintre cele zece grupuri politice din Adunarea Naţională, exceptând grupurile Franţa Nesupusă (LFI, extrema stângă), comunist şi Adunarea Naţională (RN, extrema dreaptă).

Deputaţii LFI nu au luat parte la vot, apreciind că există dubii cu privire la caracterul genocidar al acelor evenimente în ceea ce priveşte dreptul internaţional. “Nimeni nu poate nega realitatea crimei”, însă “oare era vorba de exterminarea poporului ucrainean ca atare?”, a întrebat deputatul LFI Bastien Lachaud.

Comuniştii sunt singurii care au votat împotrivă, considerând că parlamentarii nu au legitimitatea de a se substitui istoricilor şi judecătorilor. “Refuzăm să contribuim la politizarea mizelor Memoriei şi Istoriei”, a explicat deputatul Jean-Paul Lecoq.

Textul adoptat “recunoaşte oficial caracterul genocidar al foametei impuse şi planificate de către autorităţile sovietice faţă de populaţia ucraineană în 1932 şi 1933”.

El “condamnă” aceste acţiuni şi “îşi afirmă sprijinul pentru poporul ucrainean, în aspiraţia lui de a face să fie recunoscute crimele în masă comise la adresa sa de regimul sovietic”.

Adunarea Naţională invită guvernul francez să adopte la rândul său această calificare de genocid şi îi cere să “încurajeze pe scena internaţională un acces liber la arhivele legate de Holodomor, în special în Federaţie Rusă”, pentru a documenta faptele.

Ministrul delegat pentru comerţ exterior, Olivier Becht, a subliniat în faţa deputaţilor “rezonanţa evidentă (a rezoluţiei lor) cu actualitatea”. El a susţinut-o chiar dacă “nu stă în obiceiul guvernului să recunoască drept genocid fapte care nu au fost calificate în prealabil ca atare de o instanţă judecătorească”.

Supranumită “grânarul Europei” pentru fertilitatea pământului său de cernoziom, Ucraina a pierdut mai multe milioane de locuitori în timpul marii foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării terenurilor agricole, orchestrată, potrivit istoricilor, de Stalin, pentru a reprima orice aspiraţie spre independenţă a acestei ţări, pe atunci republică sovietică.

Citeşte şi: China, Japonia și războiul din Ucraina – Black News

La mijlocul lui decembrie, Parlamentul European a calificat la rândul său Holodomorul drept genocid.

În ceea ce priveşte Rusia, ea refuză categoric această clasificare, invocând faptul că marea foamete din anii 1930 nu a făcut doar victime ucrainene, ci şi ruse, kazahe, precum şi în rândul altor popoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina, solicitare în regim de urgență pentru România și alte țări: criză uriașă în țara vecină

Ucraina, solicitare în regim de urgență pentru România și alte țări: criză uriașă în țara vecină Compania Ukrenergo informează că, în cursul zilei de miercuri,...

Republica Cehă afirmă că a livrat Ucrainei arme în valoare de 288 milioane de dolari

Republica Cehă afirmă că a livrat Ucrainei arme în valoare de 288 milioane de dolari Republica Cehă a trimis Ucrainei arme, tehnologie şi muniţii în...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Europenii rămân uniţi în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina(sondaj)

Europenii rămân uniţi în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina (sondaj) Europenii rămân solidari cu Ucraina în faţa invaziei ruse şi sunt, în general, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.