X

Deputaţii francezi înăspresc legea împotriva violenţelor sexiste şi sexuale

Deputaţii francezi au adoptat miercuri în primă lectură o versiune înăsprită a proiectului de lege împotriva violenţelor sexiste şi sexuale, după unda de şoc Weinstein, lege criticată însă pentru că nu sancţionează suficient abuzul împotriva minorilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Textul, care urmează să fie dezbătut în Senat, a obţinut doar voturile aleşilor partidului preşedintelui Emmanuel Macron şi ale aliaţilor săi apropiaţi.

Citeşte şi: Israelul a atacat din aer ţinte Hamas în Fâşia Gaza

Toate celelalte grupuri parlamentare au votat împotrivă sau s-au abţinut, deplângând faptul că guvernul a renunţat la instituirea unei ‘prezumţii a lipsei de consimţământ’ în cazul minorilor, care presupune că orice penetrare a unui minor sub 15 ani este considerată viol. O astfel de prezumţie, la care guvernul a renunţat de teama unei cenzuri constituţionale, era aşteptată de grupurile pentru drepturile femeilor şi ale copiilor după două cazuri recente, în care justiţia a considerat că fete de 11 ani şi-au dat consimţământul.

În locul acestei prezumţii, textul prevede introducerea în definiţia violului a unei protecţii speciale pentru persoanele sub 15 ani: noţiunile de constrângere şi surpriză, care constituie viol, ‘pot fi caracterizate prin abuz asupra vulnerabilităţii victimei care nu dispune de discernământul necesar pentru a consimţi aceste acte’.

Citeşte şi: Atac subtil la Trump: Democraţia din SUA este ameninţată de minciuni

Deputaţii au aprobat de asemenea crearea unei contravenţii pentru acte de hărţuire în spaţiul public, pasibile de o amendă imediată de minimum 90 de euro. Această nouă infracţiune, introdusă după scandalul Weinstein din Statele Unite, urmăreşte să sancţioneze comportamente şi afirmaţii sexiste, precum gesturi deplasate, comentarii asupra aspectului fizic, fluierături, priviri insistente sau obscene, urmărirea de la distanţă a unei persoane etc.

‘Este o noutate la nivel mondial. În Belgia, asta nu funcţionează pentru că trebuie să depui o plângere’, a declarat Marlene Schiappa, secretar de stat pentru egalitatea de gen.

Tags: deputatiEmmanuel Macronfrantalegescandalul Weinsteinsenatviolenţe sexiste şi sexuale
Categorii: Diaspora