X

Deputaţii francezi RAD din Constituţie cuvântul ‘RASĂ’

Deputaţii francezi au eliminat miercuri în unanimitate, în comisie, cuvântul ”rasă” din articolul 1 din Constituţie şi au introdus interzicerea ”deosebirii în funcţie de sex”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Dacă aceste amendamente vor fi votate din nou la examinarea în şedinţă a proiectului de revizuire constituţională, alineatul modificat se va scrie: Franţa ”asigură egalitatea în faţa legii a tuturor cetăţenilor fără deosebire în funcţie de sex, origine sau religie”, în loc de ”fără deosebire în funcţie de origine, rasă sau religie”.

Citeşte şi: Albania refuză amplasarea taberelor de refugiaţi pe teritoriul său

Referitor la eliminarea cuvântului ”rasă”, toate grupurile au depus amendamente considerând că persistenţa acestui termen, introdus în Constituţie în 1946 pentru a respinge teoriile rasiste după nazism, este în prezent ”prost înţeleasă” şi ”nefondată”, în timp s-a demonstrat că nu există rase în cadrul speciei umane.

Coraportoarea textului, Yaël Braun-Pivet (foto), a dat asigurări că eliminarea respectivă ”nu va slăbi arsenalul juridic” în lupta împotriva rasismului, ca răspuns la temerile unora.

Deputaţii comunişti şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu acest ”mare progres”, reamintind că ei au venit cu o propunere de lege în acest sens încă din 2013.

Citeşte şi: GRAV accident de circulaţie în Germania. Un om a murit şi alţi 30 sunt răniţi

Acelaşi consens a fost şi în ce priveşte interzicerea ”deosebirii în funcţie de sex”.

”Pentru a ajunge la o societate egalitară, acest principiu al egalităţii între femei şi bărbaţi în faţa legii trebuie să pătrundă în ansamblul dreptului nostru. Astăzi pare un imperativ de a face din aceasta un principiu fundamental înscriindu-l mai clar în Constituţia noastră”, a pledat Delegaţia pentru drepturile femeilor în amendamentul său adoptat.

Tags: constitutiedeputatifrantaRasarasismYaël Braun-Pivet
Categorii: Diaspora