Deputaţii italieni votează pentru reducerea numărului de parlamentari

Publicat:

O reformă constituţională ce prevede scăderea numărului de parlamentari, proiect susţinut de partidul antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S, membră a alianţei la putere) va fi examinată de deputaţii italieni pe 7 octombrie în vederea adoptării definitive, transmite AFP, potrivit agerpres.

Prezentat marţi în comisia de afaceri constituţionale a Camerei Deputaţilor, textul a fost aprobat de partidele majorităţii, M5S, aliatul său la guvernare Partidul Democrat (PD, centru-stâng) şi Italia Viva, formaţiunea nou creată a fostului premier Matteo Renzi, care a părăsit PD-ul dar ai cărui parlamentari susţin guvernul premierului Giuseppe Conte.


Citește și : Varadkar: Niciun Guvern Guvern de la Londra nu ar trebui să impună controale vamale pe insula Irlanda

Se aşteaptă adoptarea definitivă a propunerii în şedinţa din 7 octombrie după aprobarea sa în Senat, în două lecturi, iar în Camera Deputaţilor într-o primă lectură.

Proiectul de lege prevede reducerea numărului deputaţilor de la 630 la 400, iar pe cel al senatorilor de la 315 la 200, adică o scădere, în total, de 36.5%.

Conform M5S, pentru care această propunere a fost o promisiune electorală, reducerea numărului de parlamentari ar trebui să aducă o economie de 500 de milioane de euro într-o legislatură de 5 ani, precum şi eficientizarea activităţii celor două camere ale parlamentului.

Citește și : Jean-Yves Le Drian: Un Brexit fără acord rămâne ipoteza ‘cea mai plauzibilă’

Şeful M5S Luigi Di Maio a subliniat în mod regulat că aceste economii ar putea fi reinvestite în şcoli, spitale şi ajutoare acordate persoanelor vulnerabile.

Dintre partidele de opoziţie, doar formaţiunea de dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, Forza Italia (reprezentată în comisia parlamentară de un singur deputat) a votat împotrivă, în timp ce deputaţii Ligii Nordului (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini şi ai partidului de extremă dreapta Fraţii Italiei au fost absenţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România Înainte de summitul Alianței Nord Atlantice (NATO) de la Washington (9 - 11 iulie), Înaltul...

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite spune că misiunea sa se apropie de sfârşit

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite spune că misiunea sa se apropie de sfârşit Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, a declarat că misiunea sa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.