X

Deputații moldoveni au participat la sesiunea de screening bilateral la Bruxelles

Deputații moldoveni au participat la sesiunea de screening bilateral la Bruxelles

Deputați și funcționari ai Secretariatului Parlamentului au participat la sesiunea de screening bilateral axată pe funcționarea instituțiilor democratice.

Citește și: Comitetul Olimpic cere implicarea autorităților și restabilirea picturii murale „Visul Olimpic”

Evenimentul s-a desfășurat la Bruxelles, iar la discuții au mai participat viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov, reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai Ministerului Culturii, ai Comisiei Electorale Centrale, ai Consiliului Audiovizualului, ai Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării și ai Cancelariei de Stat.

Screeningul bilateral constă în prezentarea situației din domeniu, inclusiv progresul înregistrat în procesul de armonizare a legislației naționale la acquis-ul UE. Informația prezentată de Parlament s-a referit la trei obiective esențiale – eficacitate, transparență și integritate.

Screeningul permite evaluarea progresului și identificarea acțiunilor necesare pentru a atinge standardele europene în domenii esențiale precum securitatea publică, eficiența serviciilor publice și consolidarea instituțiilor democratice. Urmare a acestei proceduri, va fi elaborat raportul de screening.

La sfârșitul anului trecut, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, după ce, în 2022, țara noastră a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

Tags: bruxellesParlamentul R. Moldovasceening bilateral
Social