Deputaţii ugandezi elimină limita de vârstă de 75 de ani pentru candidatura la preşedinţie

Publicat:

Deputaţii ugandezi au votat miercuri cu o largă majoritate eliminarea limitei de vârstă pentru aspiranţii la funcţia de preşedinte, deschizând calea unei noi candidaturi, în 2021, a actualului şef de stat, Yoweri Museveni, 73 de ani, aflat la putere din 1986, transmite AFP. 

Prevederea, una foarte controversată, ce amendează Constituţia, a fost aprobată cu 315 voturi pentru, 62 împotrivă şi două abţineri., după trei zile de dezbateri.


Preşedintele Museveni nu este la prima sa încercare de acest gen. În 2005, Constituţia ţării a fost modificată pentru a elimina limitarea, la două, a mandatelor prezidenţiale, ceea ce i-a permis şefului statului să candideze de încă trei ori. El a susţinut atunci că Parlamentul este independent şi că personal respectă voinţa poporului, un argument reluat şi 12 ani mai târziu.

Proiectul de lege adoptat miercuri reintroduce o limită a numărului de mandate prezidenţiale, care fusese eliminată în 2005, dar această limitare, la două mandate, nu va intra în vigoare decât după următoarele alegeri, permiţând astfel lui Yoweri Museveni să se prezinte din nou de două ori la alegeri.

De asemenea, deputaţii şi-au prelungit propriul mandat cu doi ani, de la cinci la şapte ani, împingând astfel următoarele alegeri legislative pentru 2023.

Purtătorul de cuvânt al partidului aflat la putere, Mişcarea de Rezistenţă Naţională, Rogers Mulindwa, a asigurat că legea nu este făcută în beneficiul şefului de stat în funcţie, ci este destinată să combată “discriminarea” pe bază de vârstă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O minoră a fost bătută și amenințată de fostul iubit

O minoră a fost bătută și amenințată de fostul iubit Un tânăr de 26 de ani din Drochia a fost reținut de oamenii legii după...

Deputații se întrunesc în ședință plenară

Deputații se întrunesc în ședință plenară Deputații se întrunesc, astăzi, 4 iulie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi a Legislativului sunt 17 proiecte de...

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond Fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNSP), Iurie Filip, demis în 2021 împreună cu toți conducătorii...

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.