Deputatul Olesea Stamete: De acum încolo, nu vor mai exista scuze pentru performanțe modeste

Publicat:

Deputatul Olesea Stamete, Președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, a venit cu o reacție după ce Procuratura Anticorupție a criticat amendamentul înregistrat în Parlament care schimbă fundamental competența și funcționalitatea instituției.

Potrivit Olesei Stamete, o instituție puternică nu înseamnă nicidecum o instituție care are o sumedenie de infracțiuni în competență și nu știe de care să se apuce, transmite Știri.md.


Citește și : PAS cere modificarea Constituţiei, dar CCM-ul spune ‘pas’

„Atunci când setezi pragurile destul de jos, pur uman, oamenii din instituție au tendința de a se concentra pe ce e mai ușor de investigat. O instituție puternică înseamnă o instituție focusată, cu competențe clare și cu instrumente care îi permit să-și realizeze competențele”, a scris Stamate pe Facebook.

Potrivit deputatului, în ultimele două săptămâni, acesta a discutat cu oficialii de la Ministerul Justiției, conducerea procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și cu cea a Centrului Național Anticorupție, precum și cu experții naționali și din România despre competențele care urmează să revină CNA și PA pentru a face aceste instituțiile cât mai eficiente.

Potrivit Olesei Stamate, amendamentul este rezultatul acelor discuții, agreate, în mare parte de toți participanții, și prevede decuplarea CNA de PA. Astfel, Procuratura Anticorupție nu va mai avea în responsabilitatea să conducă urmărirea penală pe dosarele de corupție mică și medie instrumentate de CNA. Acestea vor fi conduse de procurorii din procuraturile teritoriale.

Astfel, se va obține focusarea PA pe dosarele de corupție mare, și totodată se evită situația în care CNA și PA dau vina unul pe celălalt pentru lipsa de performanță.

„Am auzit în repetate rânduri de la CNA, că procurorii PA blochează investigațiile lor, și invers de la PA în adresa CNA. Această situație se va sfârși odată cu adoptarea modificărilor și vom putea evalua obiectiv care dintre instituții muncește eficient și care nu. Sperăm ambele să devină instituții eficiente”, a mai scris Stamate.

O altă prevedere a amendamentului este delimitarea clară a competențelor între PA și CNA. Astfel PA va investiga corupția mare. Va avea un șir de subiecți speciali, cum sunt deputații, miniștrii, judecătorii, procurorii, ofițerii CNA, angajații SIS, care vor fi investigați de PA indiferent de valoarea mitei și a prejudiciului.

În afara de acești subiecți, PA va investiga orice infracțiune de corupție, dacă valoare mitei depășește 6.000 de unități convenționale (circa 15.000 de euro) sau  valoarea prejudiciului de 60.000 unități convenționale (circa 150.000 de euro).

Astfel, toate celelalte cazuri, care nu reprezintă curupție mare se duc la CNA.

Citește și : Ani grei de închisoare pentru Veaceslav Platon în Rusia

Totodată, amendamentul prevede că Guvernul, în termen de 3 luni, va elabora modificările necesare la cadrul legislativ și normativ, pentru ca PA să poată avea la dispoziție toate resursele de care are nevoie pentru a investiga eficient corupția mare  precum bugetul propriu, sediu separat, experți, specialiști.

„De acum încolo, nu vor mai exista scuze pentru performanțe modeste. Și sper mult să nu revenim peste jumătate de an iar cu solicitări gen: nu am făcut că nu a avut…..sau cineva ne-a încurcat…”. Pseudo-experților le recomand să-și cunoască în primul rând capacitățile proprii, înainte de a se da cu părerea pe tot spectrul de teme. Altfel riscă să devină simpli idioți utili”, a mai scris deputatul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Undă verde pentru blocurile electorale. Din 22 iulie își pot desemna concurenții la alegeri

Undă verde pentru blocurile electorale. Din 22 iulie își pot desemna concurenții la alegeri De săptămâna viitoare, începând cu data de 22 iulie și până...

Discuții despre rolul Parlamentului în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Discuții despre rolul Parlamentului în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană Subiectul privind rolul Parlamentului în procesul de aderare a Republicii Moldova...

În Irlanda, Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu omologul său, Michael D. Higgins, și cu Premierul Simon Harris

În Irlanda, Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu omologul său, Michael D. Higgins, și cu Premierul Simon Harris Aflată în vizită de lucru la Dublin,...

Andrei Năstase: SUA sprijină independența și suveranitatea Republicii Moldova

Andrei Năstase: SUA sprijină independența și suveranitatea Republicii Moldova Liderul politic moldovean Andrei Năstase a participat recent la Convenția Națională a Republicanilor din Milwaukee, unde...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.