Dereck Hogan: Transnistria trebuie să se afle sub controlul administrativ al Chişinăului

Publicat:

Ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck Hogan, a declarat marţi că Statele Unite ale Americii acordă o mare atenţie rezolvării conflictului transnistrean, subliniind în acest sens că Transnistria trebuie să se afle sub controlul administrativ al Chişinăului, al guvernului Republicii Moldova, informează portalul Deschide.md., potrivit agerpres.

‘Noi susţinem reintegrarea totală a Transnistriei în Republica Moldova. Un factor pentru rezolvarea (conflictului) ţine de consolidarea unei abordări în Republica Moldova, întrucât în dreapta Nistrului sunt multe abordări, dar trebuie să se formeze o singură strategie. Aproximativ doi ani în urmă s-a încercat formarea acestei strategii când Maia Sandu a fost prim-ministru, iar colegii ei din guvernare au încercat să formuleze o strategie care să unească toate partidele parlamentare. Am văzut la Chişinău această încercare de a forma o singură politică’ faţă de problema transnistreană, a declarat Dereck Hogan după o alocuţiune rostită în faţa studenţilor Facultăţii de Relaţii Internaţionale de la Universitatea de Stat din Moldova (USM).


Citeşte şi: Plutonul de EXECUŢIE a fost introdus în Carolina de Sud – Black News

Hogan a spus că, dacă după alegerile anticipate din 11 iulie se va forma un guvern care va avea susţinerea majorităţii în parlament, acest fapt va impulsiona rezolvarea conflictului de pe Nistru.

La sfârşitul lunii mai este programată o întâlnire a cunoscutului deja format ‘cinci plus doi’ (Republica Moldova, partea trasnistreană, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori) pentru a discuta problema transnistreană şi a conferi un nou impuls relansării dialogului între Tiraspol şi Chişinău.

În acelaşi timp, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre problema transnistreană la ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare din partea a 23 de noi ambasadori, între care şi ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Dmitri Golvatiuc.

Rusia îşi va continua eforturile pentru înlesnirea unui acord echitabil în problema reglementării transnistrene, a declarat Vladimir Putin.

Citeşte şi: Elveţia, cel mai probabil loc de întâlnire între Putin şi Biden – Black News

Referitor la relaţiile cu Republica Moldova, şeful statului rus a spus că acestea se clădesc pe tradiţii de prietenie şi valori spirituale comune care leagă cele două popoare, amintind că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la semnarea Tratatului bilateral de prietenie şi cooperare dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova (semnat la 19 noiembrie 2001).

În acest context, agenţia de presă TASS notează că Republica Moldova pledează pentru acordarea unui statut de entitate teritorială autonomă specială Transnistriei ca parte integrantă a republicii. Rusia, pornind în mod constant de la recunoaşterea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, respectând totodată principiul neutralităţii consacrat în Constituţia moldoveană, pledează pentru acordarea unui statut special Transnistriei în componenţa statului moldovean, conform agenţiei de presă citate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: ‘Dușmanul nostru se află în altă parte’

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: 'Dușmanul nostru se află în altă parte' Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă miercuri că televiziunea rusă de...

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025 Guvernul german intenționează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, în...

Medvedev amenință din nou: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război. Doar ‘prudenţa’ alianţei ar putea împiedica sfărâmarea planetei în bucăţi

Medvedev amenință din nou: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război. Doar 'prudenţa' alianţei ar putea împiedica sfărâmarea planetei în bucăţi Fostul preşedinte rus Dmitri...

Ciucă: România vrea să obțină un post de comisar european pe economie sau pe extindere

Ciucă: România vrea să obțină un post de comisar european pe economie sau pe extindere Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că sunt discuţii pentru ca...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.