X

Descoperire RARĂ a unui bust al lui Ramses al II-lea

Un bust “rar” al unei statui a faraonului Ramses al II-lea a fost descoperit în apropiere de Giza, la sud de Cairo, a anuntat Ministerul Egiptean pentru Antichitati, citat de AFP, potrivit agerpres.

Potrivit specialistilor, este vorba despre primul bust din granit roz al lui Ramses al II-lea care poarta pe cap simbolul “Ka” – reprezentând toate energiile vitale ce anima zeii si oamenii – gasit pâna acum, potrivit unui comunicat al ministerului ce descrie descoperirea drept una “rara”.

Sapaturile începute saptamâna trecuta de o echipa a ministerului au avut loc pe un teren privat din satul Mit Rahina, locul vechiului Memphis, situat la 30 kilometri sud de Cairo, se arata în comunicat.

Aceasta statuie a lui Ramses al II-lea – unul dintre cei mai faimosi faraoni ai celei de-a XIX-a dinastii (1301-1236 î.Hr.) – are o înaltime de 105 centimetri si o latime de 55 de centimetri.

În ultimii ani, autoritatile si-au îmbunatatit în mod considerabil comunicarea cu privire la descoperirile arheologice, însa Egiptul a fost adesea acuzat de neglijenta si lipsa de rigoare stiintifica, noteaza AFP.

Tags: bustCairoegiptfaraonGizaMemphisMit RahinaRamses al II-lea
Categorii: Sinteze