Descoperire senzațională în jungla Mexicului – o istorie complet necunoscută a mayașilor

Publicat:

Descoperire senzațională în jungla Mexicului – o istorie complet necunoscută a mayașilor

Trei femei, dintre care una cu o domnie de 40 de ani, s-au succedat la conducerea unui oraș maya, descoperit recent în peninsula Yucatan, potrivit historia.ro.

În adâncul junglei din peninsula Yucatan, între ruinele străvechii așezări mayașe Coba, arheologii mexicani au scos la lumină o dală uriașă de piatră ce pare să fi făcut parte din podeaua unui bazin sacru. Ceea ce o face cu adevărat specială sunt cele 123 de glife gravate pe suprafața ei, a anunțat Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic, inscripții care vorbesc despre o istorie necunoscută până acum a mayașilor.


Din cercetările preliminare, specialiștii INAH au identificat denumirea unui oraș nedescoperit încă, Keh Witz Nal, oraș care ar fi fost fondat, conform datelor oferite de glife, la 12 mai 569 d.Hr. De asemenea, au identificat numele unui conducător mayaș necunoscut, K’awiil Ch’ak Chéen, al cărui nume face o trimitere evidentă către cel al zeului fulgerelor, K’awiil.

Recent, săpăturile arheologice de specialitate din zona arheologică a așezării mayașe au dus la descifrarea numelor a nu mai puțin de 14 conducători ai orașului Coba, inclusiv trei femei, dintre care una a domnit pentru circa 40 de ani. Alte glife par să vorbească despre zeități și despre fondarea orașului Coba.

Traducerea inscripțiilor se află încă într-o etapă incipientă, au subliniat arheologii mexicani, iar informațiile pe care le conțin ar putea dezvălui și alte fragmente complet necunoscute din istoria mayașilor.

image

Importantă în acest moment, au declarat cercetătorii mexicani, este restaurarea și prezervarea dalei de 11 metri pătrați, precum și a glifelor care o acoperă. O reconstituire 3D a acestora, la o rezoluție mare, a fost pusă deja la dispoziția cercetătorilor interesați, fără a mai fi nevoie de disturbarea sitului arheologic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alegeri amânate în regiunea rusă Kursk

Alegeri amânate în regiunea rusă Kursk Alegeri locale prevăzute, la începutul lui septembrie, au fost amânate în şapte localităţi din regiunea rusă Kursk, situată...

Mitropolia Moldovei se detașează de „pelerinajele recente” ale unor preoți în Federația Rusă

Mitropolia Moldovei se detașează de „pelerinajele recente” ale unor preoți în Federația Rusă Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove se detașează de „pelerinajele recente” ale...

Biologii nu exclud că în Moldova ar fi existat decese cauzate de virusul West Nile

Biologii nu exclud că în Moldova ar fi existat decese cauzate de virusul West Nile Biologii nu exclud că în țara noastră ar fi existat...

Interdicții și sancțiuni mai dure pentru fumători

Interdicții și sancțiuni mai dure pentru fumători Interdicțiile privind fumatul în spațiile publice comune vor fi extinse, inclusiv în cazul țigărilor electronice, iar sancțiunea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.