X

Au fost descoperite resturile unei reptile carnivore care a trait acum 150 de milioane de ani

O echipa de cercetatori argentinieni a descoperit resturi fosile ale unei reptile carnivore marine care ar fi trait acum 150 de milioane de ani în Antarctica, unde nu au mai fost descoperite pâna acum urme de viata atât de vechi, informeaza vineri AFP.

”În aceste locuri am descoperit o mare diversitate de (fosile) de pesti, moluste, dar nu credeam ca vom gasi un plesiosaurus atât de vechi”, a declarat Soledad Cavalli, paleontolog în cadrul Centrului national de studii stiintifice si tehnice din Argentina (Conicet).

Este o descoperire ”surprinzatoare” care nu a facut înca obiectul publicarii în revistele stiintifice prestigioase, se precizeaza în comunicatul Agentiei pentru stiinte, tehnologie si societate de la Universitatea din La Matanza, aflata în apropiere de Buenos Aires.

”Aceasta descoperire este extraordinara deoarece nu se credea ca depozitul de roci din acest loc permite buna conservare a osemintelor precum vertebrele acestei reptile marine”, explica cercetatoarea.

Reptila putea ajunge pâna la 12 metri. Avea un gât lung si patru înotatoare”.

Zona cercetatorilor se afla la o distanta de doua ore cu elicopterul de la baza stiintifica din Marambio, în Antarctica, în sudul continentului american. Cercetarile vor fi continuate în ianuarie, în timpul verii australe.

În epoca din care dateaza fosilele descoperite, Antarctica facea parte din marea platforma comuna cu Australia, India, Madagascar, Africa si America de Sud, înainte de desprinderea continentelor.

Tags: AntarcticaargentinaBuenos AiresConicetMarambioreptile carnivore marineSoledad CavalliUniversitatea din La Matanza
Categorii: Știrile zilei