X

Desfăşurarea militară germană în Mali se va încheia la 31 mai anul viitor

Desfăşurarea militară germană în susţinerea misiunii ONU de menţinere a păcii în Mali se va încheia la 31 mai anul viitor, potrivit unui mandat adoptat vineri de parlament la Berlin, informează DPA, potrivit agerpres

Bundestagul, parlamentul federal german, a adoptat o prelungire de un an a mandatului pentru cei până la 1.400 de militari desfăşuraţi în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Mali (MINUSMA). Toate partidele de opoziţie au votat împotriva moţiunii.

Citește și : ATAC armat în Japonia: Patru oameni au fost ucişi!

Germania a contribuit în ultimii 10 ani cu trupe la MINUSMA, descrisă drept cea mai periculoasă misiune de menţinere a păcii a Naţiunilor Unite.

Noul guvern militar din Mali a obstrucţionat în mod repetat operaţiunile germane în ţară, în special prin refuzul autorizaţiei de zbor pentru drone de recunoaştere.

Partidele conservatoare germane de opoziţie din gruparea CDU/CSU au cerut ca desfăşurarea să se încheie până la sfârşitul acestui an, cel mai târziu. Coaliţia la putere din trei partide a justificat data ulterioară arătând spre alegerile prezidenţiale din Mali stabilite pentru februarie anul viitor.

Retragerea trebuie efectuată într-un mod ordonat şi în coordonare cu partenerii internaţionali ai Germaniei, a declarat parlamentara Agnieszka Brugger, de la Verzi, în numele coaliţiei.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al CDU/CSU pentru apărare, Florian Hahn, a declarat că securitatea trupelor şi proviziile nu mai pot fi garantate şi că nu se mai pune problema îndeplinirii mandatului original.

Citește și : NATO promite o cooperare mai strânsă în regiunea baltică

În ceea ce priveşte alegerile din Mali, Hahn a spus: “Ştiţi cu toţii că probabil aceste alegeri nu vor avea loc”.

Tags: berlinMaliMINUSMAONU
Categorii: Diaspora