Deshidratarea agravează bolile cronice. Recomandările medicilor pentru a face faţă caniculei

Publicat:

Deshidratarea agravează bolile cronice. Recomandările medicilor pentru a face faţă caniculei

Temperaturile ridicate din această vară nu afectează doar persoanele care au probleme de sănătate, vârstnicii şi copiii, ci pe toţi. Iată câteva recomandări din partea medicilor pentru pentru a evita deshidratarea şi lipotemia.

Primul sfat al specialiştilor este acela ca, indiferent de starea de sănătate sau de vârstă, între orele 11.00 şi 18.00 să se evite pe cât posibil plimbările sau statul în zone foarte însorite, dar şi activităţile fizice care implică efort fizic, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Cea de-a doua recomandare se referă la hidratare. Dacă, în general, majoritatea dintre noi consumă o cantitate suficientă de apă, pentru că oricum intervine senzaţia de sete, medicii spun că este important ca şi pielea să rămână hidratată, de aceea ei recomandă cel puţin trei duşuri pe zi.

„Este necesar ca organismul să fie hidratat, să se evite alcoolul! De asemenea, este important ca în alimentaţie să găsească fructe şi legume proaspete. Este bine să se evite consumul de cafea. În plus, ca să poată trece cu bine perioada de caniculă, toată lumea ar trebui să facă două, trei duşuri pe zi”, a spus dr. Sandra Adalgiza Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru Radio România Actualităţi.

Cum folosim aerul condiţionat

Atunci când folosim aerul condiţionat, medicii ne sfătuiesc să fie reglat în aşa fel încât diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior să nu depăşească 5-6 grade Celsius şi, de asemenea, să nu bată direct spre noi. Un alt aspect de care trebuie să ţineţi seama este faptul că utilizarea acestor aparate usucă foarte mult aerul din cameră şi nu toate persoanele pot tolera asta.

„Să folosim aer condiționat, dar în aport indirect, deci nu să bată direct pe noi. Eventual, aparatul să fie pus într-o altă cameră și să nu bată direct pe noi. Și cu aerul condiționat trebuie să avem grijă, pentru că se usucă foarte mult aerul și sunt persoane care și din cauza asta nu tolerează aerul condiționat, din cauza uscăciunii”, explică medicul.

Deshidratarea agravează bolile cronice

Temperaturile de peste 37 de grade din această vară caniculară, însoţite de umezeală, produc un mare disconfort organismului nostru, care nu este adaptat la asemenea condiţii. Chiar dacă nu se produc neapărat modificări structurale de metabolism, deshidratarea severă agravează bolile cronice, echilibrul ionic fiind perturbat, cei mai afectaţi fiind cei care au probleme cardiace sau cu rinichii.

Alcoolul este vasodilatator

Medicii spun că, pe perioada caniculei, organismul uman este deja supus unui stres considerabil, iar pe acest fond consumul de alcool nu este recomandat, deoarece poate avea efecte negative asupra stării de sănătate.

În primul rând, alcoolul, fiind un diuretic, stimulează eliminarea lichidelor din organism şi accentuează deshidratarea, ceea ce înseamnă că afectează capacitatea organismului de a se răcori şi astfel creşte considerabil riscul de insolaţie. De asemenea, el determină dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale și senzația de căldură excesivă.

Vasodilataţia se poate produce însă şi din caniculei, astfel că alcoolul nu face decât să amplifice acest lucru. Referitor la vasodilataţie, specialiştii spun că este recomandat, în cazul unor boli, mai ales de inimă, să vă consultaţi medicul pentru a vă ajusta doza pentru unele medicamente.

Evitaţi consumul de cafea în exces

Cafeaua în sine nu este un produs nociv, din contră, spune medicul Dragoş Toader. Asta, însă, dacă vorbim de cafeaua naturală, nu de formulele instant, în care concentraţia de cafeină este mai mare, şi dacă avem grijă când o consumăm şi în cât timp.

„Şi cei mai mari hipertensivi pot să bea o ceaşcă-două de cafea, ideea este să fie cafea naturală şi să se bea în timp, de la o jumătate de oră – o oră – o oră şi jumate, adică să nu fie sorbită în două-trei mişcări. Atunci (n. red. – când se consumă în timp foarte scurt) produce vasodilataţie excesivă, tahicardie, creşte pulsul foarte mult, hipertensiune şi poate produce accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut“, a explicat dr Dragoş Toader.

Greşim atunci când, de exemplu, apelăm la un automat de cafea şi ne grăbim să consumăm un pahar întreg în mai puţin de 10 minute.

„Atunci produce tahicardie, adică creşte pulsul, pulsul crescut duce la hipertensiune arterială, loveşte în vase şi oricând poţi să faci infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Adică modul în care consumi produsul cafea şi tipul de cafea devin la un moment dat periculoase. Dacă ştii s-o consumi, cafeaua  are o serie întreagă de efecte benefice“, a mai spus medicul.

Contează, de asemenea, şi în ce perioadă a zilei consumăm cafeaua, astfel încât efectul de înviorare şi energie pe care ni-l dorim să se producă.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

„Cafeaua e recomandat să o consumi dimineaţă, o cafea de 100 ml, dar după ce mănânci. Şi, la fel, după-amiază, pentru că timpul de înjumătăţire şi de eliminare a cofeinei e undeva la 6 ore, de aceea spunem că nu e bine să bei seara, că nu mai dormi“, mai spune medicul.

Recomandările generale ale medicilor, indiferent de starea de sănătate a fiecăruia dintre noi şi de vârstă, sunt: să nu ieşim în spaţii aglomerate la orele amiezii, să ne hidratăm, să nu plecăm nicăieri fără o sticluță de apă în geantă şi să ne ținem acoperit capul.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.