X

Detaliile anchetei Mueller nu vor fi dezvăluite înaintea alegerilor prezidenţiale din acest an

Curtea Supremă a SUA a acceptat joi un recurs al preşedintelui Donald Trump vizând să împiedice accesul Congresului la unele părţi confidenţiale din raportul anchetei privind presupusele legături dintre Moscova şi echipa de campanie a lui Trump din 2016, relatează AFP, scrie agerpres.

Decizia instanţei supreme a Statelor Unite are drept consecinţă blocarea completă a accesului la aceste documente înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie a.c..

Citește și : Hamas şi Fatah fac front comun împotriva anexărilor israeliene

După peste doi ani de anchetă, procurorul special Robert Mueller a prezentat în martie 2019 un raport de peste 400 de pagini, ulterior fiind făcută publică o versiune cenzurată a documentului. Raportul a conchis că nu au fost identificate “suficiente dovezi” privind o înţelegere între Rusia şi anturajul candidatului Trump, dar a evocat exercitarea de presiuni îngrijorătoare asupra anchetei.

Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, încearcă să obţină acces la elementele ascunse ale raportului, bănuindu-l pe preşedinte de “obstrucţionarea justiţiei”. Reprezentanţii vor să ajungă în special la informaţiile destinate unui “mare juriu”, grupul de cetăţeni americani care analizează în deplină confidenţialitate acuzaţiile grave. În martie a.c., o curte federală de apel s-a pronunţat în favoarea accesului comisiei judiciare a Camerei la informaţiile obţinute în acest cadru, iar administraţia republicană a atacat decizia la Curtea Supremă.

Citește și : Referendumul lui Putin trece cu o proporţie covârşitoare în Rusia

Joi, instanţa supremă a SUA a acceptat recursul administraţiei Trump, pe care îl va examina nu mai devreme de această toamnă, o decizie urmând să fie luată anul viitor. Or, până atunci, hotărârea din martie a curţii de apel este suspendată.

Tags: congresCurtea SupremăRobert MuellerSUATrump
Categorii: Știrile zilei