Detenţia provizorie a americanului Paul Whelan în Rusia, prelungită după un an

Publicat:

Detenţia preventivă în Rusia a americano-britanicului Paul Whelan, arestat în urmă cu un an pentru spionaj, a fost prelungită marţi până în martie anul viitor de un tribunal din Moscova, informează France Presse, scrie agerpres.

Paul Whelan, care este de asemenea irlandez şi canadian, a primit luni vizita reprezentanţilor diplomatici ai celor patru naţionalităţi ale sale în închisoarea Lefortovo, care au putut să-i aducă, cu ocazia Crăciunului, felicitări de la familia sa şi alimente, a declarat pe Twitter serviciul de presă al Ambasadei SUA.


Citește și: Israelul se opune acordului turco-libian asupra frontierei maritime

“Au trecut douăsprezece luni de când Pavel nu a mai auzit vocile părinţilor săi, puteţi să-i faceţi o mică bucurie de Crăciun şi să-l lăsaţi să sune acasă”, a declarat adresându-se autorităţilor ruse Bartle B. Gorman, însărcinatul cu afaceri american.

Tribunalul municipal din Moscova a ordonat marţi prelungirea detenţiei lui Whelan, în aşteptarea procesului său, până la 29 martie.

Serviciile de securitate ruse susţin că l-au arestat “în timp ce comitea un act de spionaj”, ceea ce el neagă. El se confruntă cu o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Avocatul lui afirmă că clientului său i-a fost întinsă o capcană de către o cunoştinţă care i-a transmis un stick USB conţinând ceea ce Paul Whelan credea că erau fotografii făcute împreună în timpul unei şederi anterioare în Rusia.

În octombrie, la o audiere anterioară, Paul Whelan şi-a clamat nevinovăţia într-un stil figurat.

“Rusia spune că a arestat un James Bond într-o misiune de spionaj, în realitate l-au răpit pe Mister Bean în vacanţă”, a declarat el, referindu-se la celebrul spion de ficţiune şi la personajul stângaci interpretat de britanicul Rowan Atkinson.

Citește și: Pedepse cu închisoarea fără precedent pentru doi pedofili din Portugalia

El şi rudele sale susţin că nu a fost îngrijit în mod corespunzător pentru o hernie şi că a suferit rele tratamente în închisoare. Acuzaţii respinse de Rusia, care afirmă că i-a propus chiar o intervenţie chirurgicală.

“Nimic nu ameninţă sănătatea lui Paul Whelan, iar simulările sale, care au loc periodic, sunt, se pare, rezultatul lecţiilor din pregătirea agenţilor de spionaj american”, a asigurat Ministerul de Externe rus la începutul lunii decembrie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 29 iulie 2024

Horoscop 29 iulie 2024  Astrologii au veşti bune şi întrevăd surprize frumoase pentru unii nativi ai zodiacului, potrivit stiripesurse. Horoscop 29 iulie 2024 Berbec Berbecii sunt foarte...

Luna se îndepărtează de Pământ, spun cercetătorii. Când se vor simți consecințele

Luna se îndepărtează de Pământ, spun cercetătorii. Când se vor simți consecințele Oamenii de știință au descoperit că Luna se îndepărtează de Pământ, un lucru...

Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații

Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos...

Tori Spelling spune că este ‘recunoscătoare’ pentru ‘ultima conversație’ cu Shannen Doherty

Tori Spelling spune că este 'recunoscătoare' pentru 'ultima conversație' cu Shannen Doherty Tori Spelling este „recunoscătoare” că a reușit să aibă o ultimă conversație cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.